Column Groenlinks-PvdA De Fryske Marren; Dop op!

Politiek
Afbeelding

Fietsen zit in ons DNA. Onze keukentafel heeft uitzicht op een fietspad waar ik dagelijks alle generaties voorbij zie komen. Jongeren naar en van school. Ouderen op dagjestocht. En professionals zoals postbodes, schaatsers en wielrenners die zakelijk hun ronde doen. Dit allemaal afgewisseld door hardlopers, wandelaars – al dan niet met hond – en de incidentele persoon op een step. 

Hoe anders was mijn uitzicht in de meivakantie, toen ik op familiebezoek ging in het zuiden van de Verenigde Staten. Men doet daar alles met de auto. Toegegeven, het is er gemiddeld wat warmer dan in Nederland. Maar toch, geen scholier gaat op de fiets naar school. Geen boodschap wordt vervoerd op een bagagedrager. En voor wie toch wil fietsen, is het de beste optie om de tweewieler in de achterbak te gooien en naar een park te rijden. Het is op de openbare weg simpelweg levensgevaarlijk voor fietsers. Automobilisten zijn het niet gewend dat er in hun dode hoek een fietser kan zitten. En fietspaden zijn er amper. Een mooi voorbeeld van de invloed van een omgeving op gedrag. 

Eén van mijn Amerikaanse familieleden fietst graag. Toen hij onze gemeente bezocht was hij laaiend enthousiast over al onze fietspaden. Wat hij alleen niet begreep was hoe weinig fietsers in Nederland een helm dragen. Ik probeerde daar nog een relativerende opmerking over te maken. Maar hij had wel een punt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet zo lang geleden ging ik met mijn dochter onderuit omdat onze sturen in elkaar haakten. We vielen gelukkig deels in de berm en hielden er niets aan over, maar een lelijke plek op zowel hoofd als arm herinnert me nog dagelijks aan de mazzel die ik gehad heb. 

Onze fietspaden worden drukker, de snelheid gaat mede door de e-bikes en de populariteit van racefietsen omhoog. Dat betekent dat we moeten zorgen voor genoeg brede fietspaden. Maar ook dat het dragen van een helm meer in ons fiets-DNA komt. 

Dit was mijn laatste column in GrootdeFryskeMarren. Vanaf eind mei mag ik als wethouder toetreden tot het college van De Fryske Marren. Anne Merkuur neemt als fractievoorzitter GroenLinks-PvdA DFM mijn plekje over. Veel plezier met schrijven Anne! En aan de lezers: dank voor jullie belangstelling en reacties!  

Sippy van der Meer, fractievoorzitter Groenlinks-PvdA De Fryske Marren en woont met man, kinderen en schoonouders in Oosterzee.