Column PVDA De Fryske Marren; Heb je hen weer

Politiek
Afbeelding

Wist u dat één op de tien woningen in De Fryske Marren een tweede huis is? Dat is dus een huis van iemand die op een ander adres ingeschreven staat, en dit huis erbij heeft. Dan heb ik het dus niet over huizen op het groeiende aantal vakantieparken in onze gemeente. Het zijn huizen die gekocht zijn als investering en/of als recreatiewoning. Op zich is het een teken van welvaart dat woningen tegenwoordig ook een investering zijn. Maar in een tijd dat onze jeugd moeite heeft om een woning te vinden, en het makkelijk is om te roepen dat asielzoekers onze huizen inpikken, stel ik voor dat we eens naar deze tweede huizen gaan kijken. Dit laat overigens onverlet dat er ook gewoon meer gebouwd zal moeten worden, en dan vooral voor in het sociale segment. Bij elk woningbouwproject hameren wij als PvdA fractie op dit punt. Het is prima dat er dure huizen gebouwd worden, maar dan wel in combinatie met genoeg betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens. Het is inmiddels zover dat andere partijen ‘heb je hen weer’ verzuchten als
we pleiten voor sociale woningbouw. En daar zijn we trots op. Onze partij heeft een sterke traditie in de volkshuisvesting. Vanuit het idee dat een huis een onmisbaar onderdeel van bestaanszekerheid is. PvdA politicus Jan Schaefer heeft ons ongeduld destijds goed samengevat: ‘In gelul kan je niet wonen’. Subtiel is het niet, maar wij maken werk van woningen voor gezinnen, niet voor investeerders. 

Sippy van der Meer,fractievoorzitter PvdADe Fryske Marren


Sippy van der Meer (Akmarijp 1983) is fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van De Fryske Marren. Sippy woont met man, kinderen en schoonouders in Oosterzee.