Column PVDA de Fryske Marren; Vooroordelen

Politiek
Afbeelding

Wie zonder vooroordelen is, werpe de eerste steen. Als je iemand ziet lopen, maak je onbewust al een inschatting en vorm je een beeld. Dat is niet erg, zo lang je je daar maar bewust van bent. Ik voer in mijn werk veel sollicitatiegesprekken om nieuw personeel te werven, en ben regelmatig verrast door kandidaten. Dan zit er opeens een heel ander persoon dan ik verwacht had op basis van de brief en het CV. Het kost even moeite, maar als je de tijd neemt om je eigen vooroordelen te testen heeft dat soms een verrassende uitkomst.

We hebben met het toeslagenschandaal gezien wat er gebeurt als vooroordelen de basis worden van beleid. Daar werden onder andere mensen met een tweede nationaliteit sneller als fraudeur bestempeld. De gevolgen van deze vorm van discriminatie hebben we inmiddels uitgebreid in de media kunnen zien. Zonder reden zijn velen van hen in de financiële problemen gebracht. En de oplossing ervan is nog steeds niet geregeld.

Rondom het zoeken naar nieuwe locaties voor de opvang van asielzoekers komen ook een hoop – laat ik zeggen – vooroordelen naar boven. Ik zou ook racistische drek kunnen zeggen, maar daarmee zou ik misschien teveel mensen over een kam scheren. Laten we het erop houden dat met de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders, veel mensen zich gelegitimeerd voelen om hun vooroordelen ongefilterd de wereld in te slingeren. Een zorgwekkende en weinig productieve ontwikkeling.

Waar ik wel vrolijk van word, is dat de raadsfracties van GroenLinks en de PvdA samengegaan zijn. Hoewel er bij de achterban over en weer ook wat vooroordelen waren, hebben we elkaar in de afgelopen periode leren kennen en samen campagne gevoerd. En wat bleek: allemaal enthousiaste mensen die knokken voor een sociale en groene wereld waar plek is voor iedereen! Dus ons goede voornemen voor 2024 is: laten we inzetten op wat ons bindt, niet wat ons scheidt!

Sippy van der Meer, fractievoorzitter PvdA De Fryske Marren


Sippy van der Meer (Akmarijp 1983) is fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van De Fryske Marren. Sippy woont met man, kinderen en schoonouders in Oosterzee.