Column PVDA De Fryske Marren; Winst-waarschuwing

Politiek
Afbeelding

Zetels winnen en toch met een slecht gevoel achterblijven. GroenLinks-PvdA won acht zetels. Maar het zal niemand verbazen dat de winst van de PVV mij zwaar op de maag lag. PVV staat voor een politiek gericht op het uitsluiten van mensen en het ondermijnen van journalistiek, rechtspraak en andere hoekstenen van de democratie. Daar zal ik nooit in meegaan. Wat me opviel in de dagen na de verkiezingen, was de neiging om te doen alsof de PVV een absolute meerderheid gehaald had. En dat partijen die kritiek hebben op de standpunten van de PVV ondemocratisch zijn. Zo werkt het niet. Wat mij betreft gaan de partijen die samen een meerderheid kunnen vormen, lekker met elkaar onderhandelen. Maar ondertussen mag elke politieke partij staan voor haar idealen. 

En de grote vraag zal zijn of de rechtse partijen samen tot oplossingen voor onze acute problemen gaan komen. Want je kan in campagnes wel doen alsof het klimaatprobleem niet bestaat, maar hoe langer je wacht met oplossingen, des te groter de ingrepen die nodig zijn. En je kan wel doen alsof de asielzoekers alle huizen inpikken, maar de realiteit is dat er veel te weinig huizen gebouwd worden. En dan hebben we het nog niet over de vraag hoe we aan voldoende personeel komen voor al die sectoren die om mensen zitten te springen. 

Het werk begint dus pas bij het winnen van de verkiezingen. Want dan moet je bewijzen dat je waar kunt maken, wat je in de campagne geroepen hebt. Dat is in elk geval wat ik zal blijven doen: knokken voor een socialer en groener Nederland.

 Sippy van der Meer, fractievoorzitter PvdA De Fryske Marren