Doodgewoon - column Sippy van der Meer, FRACTIEVOORZITTER Groenlinks-PvdA

Politiek
Afbeelding

INGEZONDEN - “Ga lekker zitten! Koekje erbij?”. Het is buitengewoon gastvrij en sympathiek. Maar ook een mooi voorbeeld van hoeveel invloed je omgeving op gedrag heeft. Iemand een stoel aanbieden is doodgewoon. Ook al weten we dat de hele dag zitten niet gezond is. Om te voorkomen dat je de hele dag zit, is het dus niet genoeg om te wéten dat zitten ongezond is. Je moet een patroon doorbreken. En niet alleen je eigen patroon, maar ook die van de ander. Zo stel ik soms voor om te gaan wandelen, als ik met iemand een afspraak heb. Daar moet de ander maar net zin in hebben natuurlijk. Het levert overigens vaak wel betere gesprekken op dan samen aan tafel. 

De mens is nou eenmaal een gewoontedier. En als je dan ook nog in de gemeenteraad zit, kom je helemaal in een verzameling tradities en rituelen terecht. Zo vergadert de raad altijd om 19.30 uur, en geeft iedereen elkaar allemaal de hand, ook al heb je elkaar die week al drie keer gezien. De vergaderingen doen we zittend. En de geweldige gastheren en dames van het gemeentehuis stoppen ons regelmatig wat lekkers toe. Zo zitten we met elkaar in een bubbel, waarbij we praten over de gemeente op basis van de stroom vergaderstukken. 

Toch is het me gelukt om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen om het raadswerk te combineren met meer bewegen. Ik probeer elke zondag ergens een rondje te rennen in onze gemeente, het liefst op een plek waar een politieke actualiteit is. Dus als er discussie is over een buurttuin, een fietspad of nieuwbouwproject, dan ga ik er gewoon even kijken. Helpt om een beeld te krijgen bij het probleem en je blijft er nog fit bij ook! Zo kan ik bij de vergadering gerust eens een koekje nemen.

Sippy van der Meer,
fractievoorzitter GroenLinks-PvdA
De Fryske Marren