FOTO’S / Podium Gorter: Anna’s Oorlog, een verhaal over toen en nu!

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma

BALK - Verhalenvertelster Marjo Dames vertelde bij Podium Gorter een verhaal over Anna. Anna is een Joods meisje van nu, 11 jaar oud en klaar om naar de middelbare school te gaan. Ze is net verhuist, woont nu op een woonboot en staat dus voor een spannende periode in haar jonge leventje. Jong, nog onschuldig en wat naïef  zoals de meeste leeftijdsgenootjes maar vol verwachting over wat er komen gaat.

Verzwijgen
Haar nieuwe buurjongen lijkt haar wel leuk genoeg om mee naar de nieuwe school te fietsen. Echter er is iets met de achternaam van deze jongen, wat bij haar familie allerlei belletjes doet rinkelen. Ze mogen niet met elkaar omgaan maar over de reden wordt gezwegen. Deels vanwege schaamte en de jonge leeftijd. Lastige situatie. De voorstelling leert dat je niet verantwoordelijk bent voor de daden van je ouders en grootouders en dat waarheid vaak minder zwart wit is als men denkt en doet voorkomen. Anna zoekt en vind de waarheid samen met haar buurjongen Borre op haar eigen manier.

Schoolklassen
De voorstelling wordt veel op scholen gegeven, zo ook donderdagmiddag de jeugd van CSG Bogerman uit Balk. Je kon een speld horen vallen en dat zegt nogal wat natuurlijk. Het onderwerp Tweede Wereldoorlog en antisemitische blijft actueel, zeker met wat er nu allemaal in de wereld speelt. Het is daarom goed dat deze verhalen verteld worden.

In dit geval geschreven vanuit de tijd van nu. Knap van Marjo Dames, de verhalenvertelster, om alleen dit verhaal te vertellen. Met weinig attributen en veel gezichtsmimiek kwam het verhaal volledig tot zijn recht. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Beatrijs Nolet met muziekfragmenten van Pieta Maring van Philharmonie Zuidnederland en Will van Elmt .

Voor Podium Gorter al weer de laatste voorstelling van succesvol theaterseizoen. Voor volgend jaar staat er al weer van alles op de planning, aldus voorzitter/programmeur Anne Herrema.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding