‘Op zoek naar Judas’, een uitdaging

Door: Douwe Bijlsma do 18 apr, 19:00 Cultuur en uitgaan
Foto Folkert Folkertsma
Afbeelding

BALK - PKN Balk bracht dit jaar opnieuw een bijzondere musical naar Balk. Na de eerdere musicals Ruth en Mozes werd nu het verhaal van Judas bezongen en gespeelt. Vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond werden de voorstellingen voor publiek uitgevoerd in de Paadwizer in Balk.

Uitdaging
Volgens regisseur Christina Pleiter, ook bij de vorige edities al betrokken, nog uitdagender dan de vorige twee musicals. Het verhaal van Judas is bij velen wel bekend maar roept misschien wel vragen op. Hoe zat dat met die Judaskus? Hoe zat dat met het verraad? Elk jaar komt het natuurlijk mede naar voren in “The Passion” met Pasen op tv, maar nu draait de hele musical om het verhaal van Judas.
Voor regisseur koorleden acteurs en dirigent een hele uitdaging om dit goed ten uitvoer te brengen. Het koor heeft onder begeleiding van Harm van Zuiden, al jaren een begrip in Balk, bijna een jaar gerepeteerd om de koor- en solopartijen in te studeren. Om het verhaal wat al eeuwenoud is naar het nu te trekken en “dicht op je huid” te brengen is een hele uitdaging.

Crew
Ook de onontbeerlijke hulp van assistent regisseur Bertina Seffinga droeg bij om de volledige groep van zeventig mensen van jong tot wat ouder hun beste beentje voor te laten zetten. Dat met nog de decorbouw, kostuummakers, licht en geluid, kap en grime en promotiewerk maken het een grote onderneming. En mede dankzij de vrijwilligers van de kerk die de hele winter de deuren opende voor de repetitie en de uitvoering is het project mogelijk gemaakt.

Het leven van Judas
Bezoekers krijgen een beeld van de moeilijke zoon Judas met zijn ouders. Dat hij toch bij Jezus kwam en discipel werd. Hoe hij leefde en daarin bepaalde keuzes maakte. Het onbegrip tussen ouder en kind. Het verdriet van het overlijden van een kind. Thema’s die in het dagelijkse leven van nu ook spelen.


Bijschrift - Foto Folkert Folkertsma


Door de zangers/acteurs prachtig in beeld gebracht met een lach en een traan. Het publiek werd door de voorstelling gegrepen en ging in het verhaal mee, aangespoord door de enthousiasme van spelers en crew. Tijdens de laatste voorstelling viel alle spanning van de spelers en werd de beste voorstelling gegeven. Na de voorstelling kon iedereen nog nagenieten met aperitiefje.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma  

Foto Folkert Folkertsma
Tekst: Douwe Bijlsma
Afbeelding
Afbeelding