Valentijnsdag weer geen post van een aanbidder? Wáár vind je de ware? Matchmaker Geppy Visser weet raad.

Door: Lutske Bonsma Algemeen
Afbeelding
Foto Lutske Bonsma

JOURE - Woensdag is het Valentijnsdag; de dag van de liefde. Als je graag een relatie wilt, maar er zit wéér geen Valentijnskaart in de brievenbus, hoe ontmoet je dan een leuke single? En wat zijn do’s en don’ts tijdens een eerste date? We vragen het matchmaker en datingcoach Geppy Visser - de Jong uit Joure.

Geppy straalt van enthousiasme als ze vertelt over het samenbrengen van singles. Zelf ontmoette ze haar man Harmen op een blind date. Ze zijn nu vijftien jaar samen en hebben drie zoontjes. Geppy heeft wel een aantal suggesties hoe je als single met een leuk iemand in contact komt, als je op zoek bent. “Vertel dat je het leuk vindt om iemand te ontmoeten”, zegt ze. “Mensen vinden het heel leuk om mee te denken. Vooral op dit vlak. En iedereen kent zo veel mensen. Wat zou het mooi zijn als iemand zegt: ‘Ik heb een leuke vrijgezelle buurman. Misschien is het wat voor jou.’ Wat heb je te verliezen? Probeer het.”

‘Als je stappen zet, gebeurt er wat’
“Doe dingen waar je mensen ontmoet. Ga op een sport, bezoek het theater en maak in de pauze een praatje of spreek in de supermarkt iemand aan die eenpersoonsmaaltijden in zijn karretje heeft liggen. Wat ook heel leuk kan zijn, is een speeddate evenement. Dan ontmoet je tien à vijftien mensen op een avond van wie je weet dat ze single zijn en dat ze op zoek zijn. Doe iets. Als je stappen zet, gebeurt er wat. Mensen zijn vaak te verlegen. En als ze veertig zijn, denken ze: ‘Verdikke, ik had zo graag een gezin gewild.’

‘Een foto is maar en foto’
Je kunt natuurlijk ook online daten. Datingapps zijn hot, maar veel mensen zitten er op voor de fun, als tijdverdrijf, of om te kijken hoe ze in de markt liggen, weet Geppy. “Als je er vol hoop aan begint, kun je teleurgesteld raken omdat je geen reactie of vervelende reacties krijgt. Bovendien: kun je op basis van een foto inschatten of iemand bij je past? Een foto is maar een foto. Máár als je het toch doet, pak het dan serieus aan en laat een goede foto maken, en schrijf een leuke profieltekst. Heb je contact met een leuk iemand, ga dan niet te lang appen. Communicatie is voor tachtig procent non-verbaal. Maak daarom vrij snel een afspraak, zodat je iemand in het echt ziet.”

Matchmaker
Mocht het niet lukken om iemand spontaan, via een blind date of datingapp te ontmoeten, dan kun je een matchmaker vragen voor jou op zoek te gaan. Dan weet je zeker dat je wordt voorgesteld aan iemand die serieus op zoek is naar een relatie, en iemand die in de basis goed bij je zou kunnen passen. “Na een uitgebreid gesprek matchen we mensen qua type, achtergrond, hoe ze in het leven staan en wat voor partner ze zoeken”, legt Geppy uit.

Oordeel niet te snel
En als het dan zover is; wat moet je wel of niet doen tijdens een eerste afspraakje? “Ik raad aan om de eerste date kort te houden. Ga een uurtje wandelen of een kopje koffie drinken. Het gaat erom dat je even leuk babbelt, wat je ook doet als je op een verjaardag een onbekende ontmoet. Niet meteen vragen wat de ander zoekt in een relatie, vorige relaties bespreken en vragen of de ander jou leuk vindt. Mensen vragen zich tijdens een eerste date ook weleens af of ze de ander zouden willen zoenen. Maar dat moet groeien. Het zou gek zijn als je met veel mensen zou willen zoenen. Oordeel niet te snel.

Bij een datingprogramma als First Dates (waar twee singles uit eten gaan, red.) zijn mensen heel goed bij elkaar gezocht, ze hebben een gezellige date en veel raakvlakken, en dan zeggen ze: ‘Ik voel het niet meteen.’ Neem de tijd. Sta er open minded in. Kijk of je het leuk hebt samen. Of je samen kunt lachen. Geef het een kans, en verwacht niet als je hem of haar aan ziet komen lopen, dat je het meteen weet. Was het maar zo gemakkelijk dat je meteen weet of iemand bij je past. Daar gaat meestal een hele tijd overheen.”