FOTO’S / Visueel beperkte Jos Lavrijsen zeilt van Elahuizen naar Enkhuizen

Door: Douwe Bijlsma Sport
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma

ELAHUIZEN - Onder grote belangstelling vertrok Jos Lavrijsen donderdagochtend vanuit Elahuizen naar Enkhuizen voor de IJsselmeerchallenge op de surfplank. Dit mede ter gelegenheid van het feit dat Sailwise dit jaar 50 jaar bestaat. Op zich geen spectaculaire surftocht, ware het niet dat Jos een oogziekte heeft en bijna blind is.

Lavrijsen heeft ongeveer drie procent zicht, in het midden van het zichtveld ziet hij niks en op de randen nog een klein beetje. Niet alleen met surfen behoorlijk lastig maar ook in het dagelijkse leven natuurlijk. En zeker niet de ideale situatie om een lange surftocht te ondernemen.

Droom
Al jaren surft Jos bij de Windsurfclub Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Dit doet hij met behulp van buddy’s en techniek, in zijn helm zit een GPS die hem de coördinaten doorgeeft zodat hij weet waar hij zeilt. Omdat het surfen hem goed afgaat probeert hij zijn grenzen te verleggen. Zijn droom is om het kanaal over te surfen van Frankrijk naar Engeland. Dat lijkt nu een stap te ver en te moeilijk te realiseren op dit moment. Als alternatief is nu de tocht van Elahuizen naar Enkhuizen opgezet. Een tocht met ook behoorlijk wat hindernissen, eerst de Fluessen, dan de Morra en via Stavoren het IJsselmeer op naar Enkhuizen. Het weer liet zich donderdagochtend nog niet van de goede kant maar later klaarde het gelukkig op.

Sailwise
Sailwise begeleid en assisteert en begeleid Jos met deze tocht met onder andere de rolstoeltoegankelijke klipper Lutgerdina en de catamaran Beatrix. Ook varen er nog meer catamarans en reddingsboten mee. Op de surfplank wordt hij door Olympische zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer twee surfers van het TeamAllianz en jongerenambassadeur Jorien Hin alsmede het team van Sailwise Mensen met en zonder beperking doen mee aan deze IJsselmeerchallenge.
Sailwise is gespecialiseerd in watersportvakanties voor mensen met een of andere beperking . Om dit ook in de toekomst mogelijk te maken kan Jos worden gesteund zodat ook andere mensen met een beperking sportieve vakanties kunnen beleven.

Start en Finish
Voor de start waren er meerdere sprekers en afsluitend burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren. Zeemansliederen gezongen door een shantykoor zorgt voor een vrolijke sfeer. De regen en harde wind zorgt voor natte haren en kapotte paraplus. Lastig voor de bezoekers maar zonder wind komt Jos natuurlijk nooit in Enkhuizen. Daar hoopt hij vrijdagmiddag om 4 uur aan te komen, er is een feestelijk onthaal georganiseerd.

De tocht van Jos Lavrijsen sponseren voor het goede doel kan via www. sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding