FOTO’S / Van een Grammy naar Podium Gorter met Mike Farris

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma

BALK - Mike Farris, een Amerikaanse singer en songwiter sloot zijn “Dutch Tour” zoals hij het noemde af in Balk bij Podium Gorter. In een stijl die op zijn lijf geschreven is. Begonnen als rockmuzikant in verschillende bands in Amerika waarin hij hoge pieken en diepe dalen kende met drank drugs en rock and roll.  Dit leven deed hem bijna de das om en zo kwam hij tot het besef dat het anders moest. Hij veranderde zijn muziekstijl van rock naar blues, soul en gospel en koos voor een religieus leven met God.

Grammy
In de muziekwereld bleef dit niet onopgemerkt en zijn gospelalbum ”Shine For All The People” werd uiteindelijk bekroond met een Grammy in 2015 in de categorie Best Roots Gospel Album. Iets waar hij nog altijd trots op is en wat hem veel plezier heeft gebracht vertelde hij. Niet alleen plezier maar het was natuurlijk ook goed voor zijn muzikale carrière. Hij is daar echter niet in de gospel blijven hangen maar zingt ook prachtige blues, soul en countrymuziek (hij woont in Nashville) die hij met zijn eigen sausje overgiet en net even anders laat horen dan de originele versies. Soms moet je twee keer luisteren wat voor liedje het origineel is en dan ontdek je wat er allemaal mogelijk is.

Kerk
Als gospelmuzikant is het natuurlijk prachtig op te treden in een doopsgezind kerkje zoals Podium Gorter eigenlijk is. Als een dominee vroeg hij op gegeven moment je buurman aan te kijken en te zeggen “I Love You”, dit wel met een kwinkslag maar toch was de boodschap duidelijk. Ook bij de door hem zelf geschreven meezinger “You don’t have to worry no more” waarbij het publiek eerst even kon oefenen op de tekst. Daarna ging het los!

Dijk van een stem
Deze zanger kan prachtig zingen, soms rauw en soms als een nachtegaal. Met zijn hoge stem raakt hij alle noten op een manier waar menig vrouw jaloers op zou zijn. Maar soms hoor je er ook bijvoorbeeld Neil Young in de tijd van Crosby Stills Nash and Young in. Dit maakt hem een zanger met diepgang en emotie en zo wordt een concert nooit eentonig Wel met een luchtige ondertoon en een grapje op zijn tijd houdt hij wel van.

Volledig zonder achtergrond zangers en muzikanten en alleen op zijn eigen gitaar en mondharmonica.Met hulp van Jelte die voor het geluid was ingehuurd ( Jelte is een lastige naam voor een Amerikaan, I just yel riep hij) gaf hij een prachtig concert. Aangezien dit zijn laatste concert was van zijn tour en niemand weet wanneer hij weer in Europa komt waren er fans uit Arnhem Rotterdam en Amsterdam naar Balk. Inmiddels is Mike is weer naar Nasville.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding