Uitdaging: visueel beperkte Jos Lavrijsen surft tocht van 40 kilomemeter van Elahuizen naar Enkhuizen

Door: Douwe Bijlsma Sport
Surfer Jos Lavrijsen rechts.
Surfer Jos Lavrijsen rechts. Foto Sailwise

ELAHUIZEN - Jos Lavrijsen, een visueel beperkte windsurfer, zal op 11 april de uitdaging aangaan om over het IJsselmeer van Elahuizen naar Enkhuizen te surfen, een tocht van meer dan 40 kilometer. Olympisch zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer gaan Jos begeleiden bij deze bijzondere IJsselmeer Challenge. Stichting SailWise, die al 50 jaar actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking mogelijk maakt, organiseert dit evenement ter gelegenheid van haar lustrum.

Het jonge zeilduo Van der Meer/Bouwer zeilt in de Olympische mixed Nacra-klasse en heeft zich al geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs. In aanloop daar naartoe willen ze de boodschap van inclusiviteit uitdragen door de slechtziende windsurfer Jos te begeleiden bij deze IJsselmeer Challenge. Laila van de Meer: “wij willen laten zien dat watersport voor iedereen toegankelijk moet zijn, of je nu wel of geen beperking hebt. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kan iedereen watersporten!“. De Friese Laila is op haar 6e begonnen met zeilen bij KWV Frisia in Grou en heeft samen met Bjarne brons behaald op de Jeugd Olympische Spelen in 2018.

Blind zeilen
Voor Laila en Bjarne zal het ook een spannende uitdaging worden, want zij zeilen de tocht over het IJsselmeer niet in hun Nacra 17 catamaran, maar ze gaan varen met een verduisterende VR-bril op in een rolstoeltoegankelijke Inclusion catamaran. Bjarne: “de boot is nieuw voor ons en het zeilen met zo weinig zicht is voor ons echt grensverleggend! We zijn heel benieuwd naar deze nieuwe ervaring!”

Grenzen verleg je samen
Niet alleen deze professionele zeilers van TeamAllianz zeilen mee, ook varen de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper Lutgerdina, de volledig aangepaste catamaran Beatrix en kano’s van SailWise mee met als bemanning zowel mensen met als zonder beperking. Zij dragen met hun deelname de boodschap van inclusiviteit uit en het motto van deze challenge: Grenzen verleg je samen! SailWise organiseert al 50 jaar actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking, de laatste jaren ook vanuit het Friese Elahuizen, de thuishaven van de rolstoeltogankelijke catamaran de Beatrix.

“Grote droom”
Volgens Jos Lavrijsen symboliseert deze uitdaging de vrijheid die SailWise hem biedt: “SailWise geeft mij de mogelijkheid om zonder mijn beperking te windsurfen: vol gas over de plas! SailWise stelt me in staat om mijn grenzen steeds te verleggen, mijn grote droom om op groter water te surfen wordt werkelijkheid met de IJsselmeer Challenge.”
Steun Jos!SailWise roept iedereen op om Jos te steunen met een donatie, zodat SailWise ook in de toekomst actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking kan blijven organiseren.

https://sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge

En natuurlijk zijn alle enthousiaste supporters en geïnteresseerden welkom om op donderdag 11 april om 10 uur naar de start in Elahuizen te komen of Jos en zijn begeleidende vloot aan te moedigen op het traject naar Stavoren. Ook verwelkomt SailWise graag iedereen bij het feestelijke onthaal in Enkhuizen op 12 april. Op de website van SailWise staat de meest actuele informatie: https://sailwise.nl/nl/50-jaar/sailwise-ijsselmeer-challenge.

Laila van der Meer en Bjarne Brouwer.