Goede start Joure 1 korfbal, winst in de “derby van De Fryske Marren”

Door: Douwe Bijlsma Sport
Afbeelding

JOURE - Op een zonnige zaterdagmiddag, 6 april, begon de veldcompetitie weer voor de korfbalploeg uit Joure. De tegenstander was Harich, een bekende tegenstander waar ze elk jaar tegen strijden in de Friese Meren Cup. De omstandigheden waren ideaal met het zonnetje dat scheen en af en toe een stevige bries, maar het veld was zwaar en versleten, sommige delen zonder sprietje gras. Menig motorcrosser zou jaloers zijn.

De twee teams waren geen onbekenden voor elkaar. Ze hadden elkaar eerder ontmoet in de halve finale van de AP buitenbeker, waar de Jouster ploeg met ruime cijfers hadden gewonnen na een sterke eerste helft van beide teams. Maar vandaag beloofde een andere strijd te worden. Harich stond bekend om hun vastberadenheid en strijdlust voor elke bal.
Het fluitsignaal van scheidsrechter klonk om 15:30 uur en al snel namen de Jousters een voorsprong. Maar Harich gaf geen krimp en vocht voor elke meter. Tien minuten in de wedstrijd stonden ze zelfs voor met 3-1. Na een periode van doelpuntloosheid gingen beide teams de rust in met een gelijke stand van 5-5.

Spannende eindfase
Na de rust kwam Joure sterk uit de startblokken en scoorde drie doelpunten op rij, wat resulteerde in een voorsprong van 5-8. Maar Harich gaf zich niet gewonnen en vocht zich knap terug naar een gelijke stand van 8-8. Het werd een spannende eindfase waarin de voorsprong steeds wisselde. Met nog één minuut te spelen stond het gelijk met 12-12. Toen was het Sierd van der Goot die vanuit een moeilijk, bijna onmogelijke hoek met een spectaculaire pirouette de winnende treffer scoorde, 12-13.

Hoewel een gelijkspel misschien verdiend zou zijn geweest gezien het wedstrijdverloop, was de vreugde en opluchting bij Joure enorm. Ze keerden terug naar huis met twee kostbare punten. Het komende weekend was er geen korfbal vanwege een toernooi, maar velen van hen zouden de overwinning opnieuw vieren op Bregepop. Over twee weken komen ze weer in actie, thuis tegen Wolderwijd/Dyzle 1 uit Zeewolde.