Asielzoekerscentrum Balk langer open, geleidelijk minder bewoners

Door: Omrop Fryslân Andor Faber Politiek
Het azc in Balk blijft langer open, het aantal bewoners wordt geleidelijk afgebouwd.
Het azc in Balk blijft langer open, het aantal bewoners wordt geleidelijk afgebouwd. Folkert Folkertsma

BALK - De gemeenteraad van De Fryske Marren heeft woensdagavond besloten dat het asielzoekerscentrum in Balk langer op blijft. Dit gebeurde naar aanleiding van een amendement ingediend door de FNP en Kleurrijk Fryske Marren.

Uit een onlangs gehouden draagvlakonderzoek bleekt dat 48% van de ondervraagden voor het open houden is. Daarentegen sprak 39 procent van de respondenten zich uit tegen. 13 procent van de ondervraagden is neutraal. Uit Balk, Wijckel, Harich en Ruigahuizen deden 1.036 huishoudens mee aan de peiling.

Geleidelijke afbouw
Het voorstel van de FNP en Kleurrijk Fryske Marren is om vanaf 1 januari het azc Balk te sluiten. Nieuwe mensen die nu aankloppen mogen er blijen wonen. Om te komen tot een definitieve sluiting over drie jaar moet er een afbouwregeling komen. Het amendement zou ‘in de geest van de spreidingswet’ zijn. Daarbij zou elke gemeente mogelijk 225 personen moeten opvangen.

Met de motie hopen de partijen “recht te doen aan de ene kant van de invulling en aan de andere kant van de vullers.” Hiermee doelen ze op het draagvlakonderzoek van de gemeente. Het amendement van de FNP is door de gemeenteraad aangenomen, met 27 stemmen voor en 3 tegen.

‘Vergunning niet officieel rond’
De fractievoorzitters van de VVD en het CDA merkten tijdens de raadsvergadering op dat de vergunningen van het azc Balk nog niet rond zijn. Het centrum heeft geen officiële vergunning omdat er een verkeerde procedure is gevolgd.

GroenLinks was voor het voorstel om het azc te verlengen, maar dan moet de huisartsenzorg niet op bestaande praktijken terechtkomen, zei raadslid Theo van Bruggen. “Ook wij vinden net als de FNP dat de gemeenteraad de zorg van de tegenstanders moet meewegen.”

225 is het ‘streefgetal’
Ook D66 stemde voor het voorstel om het azc te verlengen. Fractievoorzitter Henk Koops pleitte wel voor kleinschalige opvang binnen de gemeente en dan het liefst in de drie grootste kernen: Joure, Lemmer en Balk.
Balk is dan evengoed aan de beurt, maar het draagvlak is groter voor het opvangen van kleinere groepen mensen, stelt Koops. Volgens hem moet het begrenzen tot 225 mensen op te vangen het “streefgetal” worden voor de gemeente en daarna langzaam afbouwen.

Ongemakkelijk
Portefeuillehouder Fred Veenstra noemde het een ‘ongemakkelijk debat’. “Want het is niet ons probleem. Het is het probleem van de landelijke overheid.” Daarnaast was het volgens Veenstra ongemakkelijk omdat vroegere bestuurders in 2015 hebben gekozen voor een azc voor vijf jaar en “daar worden we sinds die tijd door achtervolgd.”

Bron: www.omropfryslan.nl