College DFM wil azc Balk langer open houden, eerst onderzoek naar draagvlak

Politiek
College De Fryske Marren doet draagvlak onderzoek naar langer openhouden azc in Balk Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma
College De Fryske Marren doet draagvlak onderzoek naar langer openhouden azc in Balk Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

BALK - Gemeente De Fryske Marren gaat een onderzoek doen naar het draagvlak voor het het langer open houden van het asielzoekerscentrum in Balk. De planning is nu nog om het centrum in oktober te sluiten vanwege de krapte aan opvangplaatsen. Het college stelt de gemeenteraad voor om de locatie voor maximaal drie jaar langer in gebruik te houden.

‘Het zou op 1 oktober sluiten, alle voorbereidingen waren daar ook al voor gedaan. Maar toen kregen we een dringend verzoek van staatssecretaris Van der Burg, die ook bij ons is geweest. Daar hebben we over nagedacht’, zo licht burgemeester Fred Veenstra toe. ‘Maar de raad wil eerst weten hoe de mensen in Balk en omgeving erover denken.’

Vragenlijst
De inwoners van Balk, Harich en Wijckel ontvangen in september een vragenlijst. De peiling wordt namens de gemeente gedaan door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

De beantwoording moet de gemeenteraad inzicht geven over het draagvlak voor het asielzoekerscentrum. Waarschijnlijk neemt de raad in de vergadering van 29 november een besluit. Mocht blijken dat er geen krapte meer is aan opvangplekken, dan kan het azc ook eerder sluiten, zo stelt het college.

Eerder te weinig draagvlak
Een soortgelijk onderzoek in 2021 wees uit dat er toen geen overtuigend draagvlak was om het azc langer open te houden. Van de directe omwonenden wilde zo’n 62 procent dat het centrum ophield. Wel bleek dat inwoners sinds de opening in 2016 positiever waren geworden over het azc.

‘Dat is ook de worsteling die wij als gemeentebestuur hebben’, zegt Veenstra. ‘Aan de ene kant heb je een overeenkomst met het COA en heb je toezeggingen gedaan in de richting van inwoners. Maar aan de andere kant zie je ook de nood in de wereld en de moeite die gemeenten hebben om statushouders huizen te vinden.’

In gesprek
Op 12 september is er ‘s avonds een inloopbijeenkomst voor inwoners van Balk in zalencentrum De Treemter. Daar is ook de gelegenheid om met het COA en de gemeente in gesprek te gaan. Iedereen kan gewoon binnenlopen tussen 19.00 en 20.30 uur.

Omdat het onderzoek en de besluitvorming tijd kosten, stellen burgemeester en wethouders tevens voor de sluitingsdatum in ieder geval een stukje op te schuiven, van oktober naar januari. Dit voorstel wordt op 20 september behandeld in de raad.

Bron: www.omropfryslan.nl