Azc Balk in ieder geval open tot 1 januari 2024, later besluit over verlenging

Politiek
Het azc in Balk blijft in ieder geval open tot 1 januari 2024 Foto COA
Het azc in Balk blijft in ieder geval open tot 1 januari 2024 Foto COA

BALK - De gemeenteraad van De Fryske Marren behandelde woensdag het voorstel van het college om het asielzoekerscentrum van Balk in ieder geval tot 1 januari 2024 open te houden. Een meerderheid van de raad stemde daar mee in. Oorspronkelijk zou het centrum per 1 oktober gesloten worden.

Verantwoordelijk staatssecretaris voor asielzaken Eric van der Burg deed eerder dit jaar het verzoek om het centrum in Balk langer open te houden. In juli werd het besluit hierover uitgesteld door de gemeenteraad. De raadsleden gaven aan eerst te willen peilen wat de inwoners van Balk en omstreken vinden van maximaal drie jaar langer een opvanglocatie in het dorp.

Op dinsdag 12 september werd er om die reden een inloopavond gehouden in De Treemter. Ook loopt er een schriftelijk draagvlakonderzoek. In afwachting van de uitkomsten is het volgens burgemeester en wethouders niet eerder dan november mogelijk om een besluit over verlenging te nemen. Aangezien het asielzoekerscentrum op 1 oktober de deuren zou sluiten, besloot de raad om dat op te schuiven naar 1 januari volgend jaar.