Lemster Jan Aukema viert memorabele 100e verjaardag

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Afbeelding
Foto Jan van der Werf

LEMMER - Jan Aukema vierde zaterdag samen met zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn memorabele 100e verjaardag.

De festiviteiten in Lemmer begonnen al vroeg in de ochtend toen er voor het huis al een groot bord werd geplaatst waarop duidelijk was te lezen dat de jarige de leeftijd van 100 had gehaald. Rond 10.00 uur druppelden de eerste kinderen binnen om jeit Jan te feliciteren met deze heuglijke dag.

Vanwege de iets minder wordende mobiliteit was er besloten dat in de ochtend alleen de kinderen met aanhang langskwamen en de kleinkinderen in de middag zouden aansluiten wanneer het feest verder zou worden gevierd bij het Van Der Valk Hotel in Sneek.

De heer Aukema was op de hoogte gebracht dat er iets ging gebeuren, maar was toch blij verrast met alle aandacht. “Ik ben wel 100 maar zo voelt het niet, waar is die tijd toch gebleven?”

Op de foto
‘s Middags rond 15.00 uur had iedereen zich verzameld bij het hotel in Sneek alwaar fotograaf John Sonsma hen stond op te wachten voor een fotosessie. Iedereen mocht kiezen hoe en met wie ze op de foto gingen, zolang pake er maar bij stond. Dit was een grote verrassing, ook voor de jarige, maar er werd gretig gebruik van gemaakt. Daarna werd er lekker een uur geborreld en de dag werd afgesloten met een heerlijk diner waarbij heit Aukema nog even door de bediening en keuken extra in het zonnetje werd gezet.

Burgemeester op bezoek
Zondag zou een dag van rust zijn, maar toch kwamen de kinderen nog even langs om te kijken hoe het met hun jarige job ging. De vele kaarten, bloemen en cadeaus werden rustig gelezen en bekeken en alles kreeg weer een verhaal.
Maandagmorgen werd de 100-jarige rond koffietijd verrast met een bezoek van burgemeester Fred Veenstra die hem feliciteerde en een groot bos bloemen overhandigde met daarbij een prachtig cadeau in de vorm van een ingelijste afdruk van de aangifte van de geboorte van Jan Aukema door zijn vader Hendrik op 24 april 1924. Iets waar Aukema zeer mee in zijn nopjes was!

De beide heren hadden veel te bepraten onder het genot van een bakje en een gebakje en rond een uur of 11 vertrok burgemeester Veenstra naar elders. Maar niet zonder dat ze de afspraak hadden gemaakt dit bezoek volgend jaar te herhalen en er werd nog een prachtige foto werd gemaakt door Jan van der Werf.

Felicitatie van de koning
Jan Aukema was zeer vereerd door dit bezoek, maar ook door de brieven die hij ontving van ZKH Koning Willem-Alexander en HKH Koningin Maxima, alsmede de brief van de Commissaris van de Koning de heer Brok.
Toen iedereen was vertrokken en het “feestweekend” voorbij was liet Aukema nog wel aan zijn kinderen weten dat het een topweekend was geweest en dat het niet beter had gekund.

Tekst aangeleverd

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding