Oud KFPS-voorzitter Jaap van der Meulen overleden

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Jaap van der Meulen is op 61-jarige leeftijd overleden.
Jaap van der Meulen is op 61-jarige leeftijd overleden. Foto Johanna Faber

HASKERHORNE - Afgelopen zondag is op 61-jarige leeftijd Jaap van der Meulen overleden. De markante Van der Meulen was groot liefhebber van het Friese paard. Hij was met zijn stoeterij Bommelsteyn succesvol in de fokkerij van het Fryske hynder, maar ook van het Nederlandse tuigpaard.

Ruim 34 jaar was Jaap van der Meulen als vrijwilliger betrokken bij het Koninklijk Fries Paarden Stamboek (KFPS). Hij deed dat in allerlei verschillende functies. Van chipper, lid van de tatoëerploeg tot bestuursfuncties. Van 2003 tot 2005 was hij voorzitter van het stamboekbestuur. Een periode met vele hoogte- maar zeker ook dieptepunten. In die laatste categorie valt de financiële crisis waarin het stamboek terecht was gekomen.

Dit was het gevolg van het faillissement van het Fries Paardencentrum in Drachten. Door persoonlijke financiële garantstelling en de verkoop van het centrum wist Jaap van der Meulen samen met Harm Fennema het KFPS van de ondergang te redden.

Onderscheiding
Wat de fokker in positieve zin vooral bijstond was de kracht van de saamhorigheid binnen de werkorganisatie. “Met de medewerkers van het KFPS heb ik altijd zeer plezierig kunnen samenwerken.” Dat vertelde hij in december. Toen werd Jaap van der Meulen onderscheiden met de gouden erespeld van het KFPS. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn uitzonderlijke verdienste voor het Friese paard en het stamboek.

Door de diagnose van de ziekte van Parkinson in 2018 moest Jaap van der Meulen zijn activiteiten binnen de wereld van het Fryske hynder beperken. Zijn gezondheid ging met name de afgelopen weken sterk achteruit. Jaap van der Meulen laat zijn echtgenote Foekje, en zijn twee zonen Jan en Sipke achter.