Medailles voor CSC turnsters Kerenza Spoelman en Johanne Jans bij thuiswedstrijd

Door: Douwe Bijlsma Sport
Kerenza Spoelman met zilver -
Kerenza Spoelman met zilver - Foto Ivar Bosgra

JOURE - Afgelopen weekend kwamen turnsters uit heel Friesland naar Sporthal De Stuit in Joure voor de 2e en laatste plaatsingswedstrijd voor het Fries Kampioenschap Turnen Dames Bovenbouw 4e t/m 6e divisie. CSC Joure organiseerde het succesvolle evenement met veel inzet van trainers, vrijwilligers en naar grote tevredenheid van deelnemers, juryleden en bezoekers. Van de thuisvereniging wisten twee deelnemers zich naar het podium te turnen. Kerenza Spoelman pakte zilver bij de junioren en Johanne Jans brons bij de senioren. Daarmee zijn de dames verzekerd van de individuele meerkampfinale. Bijna alle zeven turnsters plaatsten zich daarnaast voor één of meer toestelfinales.

Organisatie
Trainster Marian van Dijk-Talsma organiseerde het wedstrijdweekend met behulp van betrokken leden en ouders, die al vanaf vrijdagavond hielpen met het ombouwen van de turnhal tot wedstrijdzaal en het aankleden van De Stuit. Overal hingen kleurrijke ballonnen, vlaggetjes en banners van diverse sponsoren, die het evenement mede mogelijk maakten. Er was zelfs een professionele fotografe om de turnsters in actie vast te leggen. Bij de entree werden schitterende turnpakjes aangeboden en in de kantine lekkere hapjes en drankjes verkocht. Vanaf de tribune en vanuit de kantine konden de bezoekers de deelneemsters bewonderen. De wedstrijden liepen op rolletjes en de sfeer was uitstekend. De vereniging kijkt met trots terug op een zeer geslaagd weekend en is dankbaar voor de grote inzet van haar trainers, vrijwilligers en de betrokken sponsoren. Dit zijn de mooie momenten dat het verenigingsgevoel weer hoogtij viert.

De uitslagen
Op zowel zaterdag als zondag waren er vier wedstrijdrondes, van 08:30 ‘s ochtends tot 17:00 uur ‘s middags werd er geturnd. Op zaterdag was het in de tweede ronde, onder begeleiding van trainer Ivar Bosgra, de beurt aan de eerste turnsters van CSC Joure, Vera Dotinga en Laura Veltman (Jeugd G). Vera eindigde op de 14e plek, maar wist zich met deze wedstrijd te plaatsen voor de toestelfinales van het FK op de toestellen brug en balk. Laura keek erg op tegen de wedstrijd, maar deed goed haar best en werd 18e. In de derde wedstrijd mochten Kerenza Spoelman en Maaike van der Lijn (Junior F) laten zien hoe goed zij hun oefeningen beheersten. Bij Kerenza ging dat bijzonder goed. Zij kreeg een zilveren medaille omgehangen en plaatste zich voor het FK meerkamp én alle toestelfinales. Maaike eindigde op een nette 12e plek en wist zich te plaatsen voor een toestelfinale op balk.

Zondag
Op zondag mochten er nog drie CSC turnsters optreden. Naast Ivar, was nu ook trainer Jeroen van Ewijck van de partij om de meiden bij te staan. In de categorie Junior F namen Lisa van Ewijck en Famke Meindertsma deel. Lisa wist een nette 7e plaats te behalen. Famke eindigde kort daarachter op de 9e plaats. Met een sterke balkoefening bemachtigde zij nog een finaleplaats op dat toestel. Johanne Jans sloot de zondag succesvol af voor CSC met een bronzen medaille in de laatste wedstrijdronde. Zij draaide een stabiele wedstrijd in de categorie Senior F. Met de twee plaatsingswedstrijden opgeteld, heeft zij zich net als Kerenza geplaatst voor de meerkampfinale en daarnaast nog een toestelfinale op brug.

Vervolg
Voor de turnsters die zich geplaatst hebben, vindt de individuele meerkampfinale van het FK plaats op 25 mei in Wolvega en de toestelfinales op 15 juni in Buitenpost. Op 16 juni volgen dan nog Team Finales in Buitenpost, waar diverse turnsters van CSC Joure zich voor hebben ingeschreven.

Tekst CSC Joure

Johanne Jans brons