Nieuwe derde mogelijke locatie Brûsplak Joure, de Brede School Joure Zuid

Door: Douwe Bijlsma Politiek
Een eerdere bijeenkomst over het Brûsplak Joure.
Een eerdere bijeenkomst over het Brûsplak Joure. Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Tijdens een vervolgbijeenkomst die onlangs werd gehouden over een mogelijk Brûsplak in Joure werd bekend dat er een nieuwe, derde, locatie in zicht is. Waar het de afgelopen tijd ging om zalencentrum ‘t Haske of de Evenementenhal als onderkomen voor tientallen maatschappelijke en culturele verenigingen is daar nu het deels inzetten van Brede School Joure Zuid als optie bijgekomen. Dat maakte inmiddels oud-wethouder Janita Tabak die avond bekend.

Geen besluit 29 mei
Daarnaast maakte Tabak bekend er op 29 mei geen besluit genomen gaat worden door de gemeenteraad over de locatie van het Brûsplak. De reden is dat er een aantal juridisch ingewikkelde kwesties uitgezocht moeten worden die te maken hebben met het eventueel onderbrengen van het Brûsplak in een commerciële omgeving als ’t Haske, zo valt in de nieuwsbrief van It Lokaal, dat et initiatief tot het Brûsplak Joure nam, te lezen. Het besluit zal nu waarschijnlijk in de raadsvergadering van oktober worden genomen.

Aan het einde van de avond wordt de voorkeur van de aanwezigen gepeild. “Met stip op 1: de BredeSchool, op 2 de Evenementenhal en in de zaal waren geen voorstanders voor het onderbrengen vanhet Brûsplak in ’t Haske aanwezig”, aldus Tea Osinga en Tjitske Stegenga van It Lokaal.

Intentieverklaringen
Eind 2023 heeft de gemeente bij alle bij It Lokaal betrokken verenigingen en organisaties een nieuwdraagvlakonderzoek uitgevoerd. Dat leverde het volgende resultaat op. “75 verenigingen/organisaties zijn benaderd. 51 daarvan hebben gereageerd. 13 gaven aan huurder te willen worden. 5 verenigingen worden incidenteel gebruiker en 5 partijen hebben interesse maar worden geen huurder.”

It Lokaal: “Opgeteld is dat een bezettingsgraad van bijna 8000 uur vanuit It Lokaal, inclusief het Leger des Heils en De Kear. Ook Pastel/Wurkjouwer wil graag meedoen in het Brûsplak voor bijna 7000 uur. In het plan bij locatie De Stuit (inmiddels afgevallen als mogelijkheid red.) kwam het in totaal ongeveer op 4200 uur. We hebben dus met z’n allen laten zien dat er een stevig fundament is voor een Brûsplak!”