Waarom Friese mensen kiezen voor een uitvaartverzekering

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN – Het regelen van je eigen uitvaart is iets waar je misschien niet iedere dag over nadenkt. Toch kan het veel rust brengen wanneer je dit al ruim van tevoren geregeld hebt. Wat veel mensen niet weten, is dat je de wensen rondom je eigen uitvaart al op papier kunt zetten; ongeacht je leeftijd.

Dat is namelijk bijvoorbeeld mogelijk wanneer je een uitvaartverzekering afneemt. Hiermee zijn de kosten die er worden gemaakt bij je uitvaart gedekt. Ook in Friesland heeft een deel van de inwoners een uitvaartverzekering. Waarom dat zo is en wat de voordelen zijn van een dergelijke verzekering lees je in dit artikel.

Uitvaartverzekering: wat houdt zo’n verzekering in?

Een uitvaartverzekering is een verzekering waarmee je de kosten die bij een uitvaart komen kijken kunt betalen. Deze kosten zijn vaak hoger dan veel mensen verwachten en komen al gauw tussen de € 6.000/€ 7.000 en € 11.000 uit. Dat is een bedrag dat niet iedereen zomaar heeft liggen op het moment van overlijden; helemaal niet omdat die dag in de meeste gevallen niet vooraf te voorspellen is. Met een uitvaartverzekering krijg je de zekerheid dat deze kosten gewoon betaald kunnen worden, namelijk uit je dekking waar je iedere maand een bepaald bedrag voor betaalt. Heb je geen uitvaartverzekering, dan worden die kosten verhaald op je nabestaanden. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de uitvaartkosten, zoals de kosten voor de crematie, de dienst en de kist.

Een uitvaartverzekering zorgt er dus voor dat je de financiële zorg uit handen van je nabestaanden neemt. Daarbij is het voor jezelf sowieso een prettig idee om deze kosten te kunnen betalen; ook wanneer je geen spaargeld hebt. Bij een uitvaartverzekering bestaat het grootste deel uit een vrij te besteden bedrag, waarvan je de totale hoogte helemaal zelf bepaalt. Ook bepaal je zelf waar het geld aan uitgegeven wordt, zolang het maar wel aan de uitvaart is. Denk aan de kosten voor de bloemen of de kosten voor de herinneringsdienst. Hierbij geldt: des te meer wensen of des te uitgebreider je wensen zijn, des te hoger de maandelijkse premie voor je uitvaartverzekering is. 

Voordelen van het afsluiten van een uitvaartverzekering

Een van de grootste redenen waarom mensen in Friesland en de rest van Nederland een uitvaartverzekering hebben afgenomen, is omdat ze daarmee dus gegarandeerd gedekt zijn. Een uitvaartverzekering is namelijk een van de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat hij uitbetaald wordt. Er komt immers een dag dat je overlijdt. Andere voordelen van een uitvaartverzekering afsluiten, zijn onder andere de volgende:

Die financiële zekerheid is vooral voor je nabestaanden een prettig idee. Zij hoeven de financiële last van de uitvaart niet te dragen op het moment dat het zover is en kunnen zich volledig focussen op het verwerken van het verdriet en alle stress die daarbij komt kijken.Je hebt de mogelijkheid om eventuele wensen rondom je uitvaart al vast te leggen in je uitvaartverzekering. Weet je bijvoorbeeld al welke muziek je op je uitvaart wil hebben? Of wat voor bloemen je wil? Dat soort wensen kun je eenvoudig vastleggen in de verzekering.Als je kinderen hebt, zijn zij tot 18 jaar gratis meeverzekerd op je eigen uitvaartverzekering. Ook dat is een fijn idee mocht er iets ernstigs gebeuren. Natuurlijk wil je daar niet aan denken, maar in het geval dat je je uitvaartverzekering daarvoor nodig hebt, ben je in ieder geval voor die kosten gedekt.Je kunt je uitvaartverzekering gewoon online regelen. Na het aanvragen, ben je direct vanaf de ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. 

Met spaargeld je uitvaart betalen of toch voor een uitvaartverzekering gaan?

Wat goed is om te weten, is dat een uitvaartverzekering niet verplicht is om in Nederland te hebben. Maar: zoals je in dit artikel kunt lezen, is het wel heel handig om er eentje te hebben om de hoge uitvaartkosten te kunnen dekken. Neem je geen uitvaartverzekering, dan is het eveneens mogelijk om de uitvaart te betalen met behulp van spaargeld. Dat is iets wat mensen met de nodige financiële middelen soms liever doen dan maandelijks een premie betalen aan een verzekeraar. Je moet echter weten dat, ondanks dat het zeker mogelijk is om je spaargeld hiervoor in te zetten, er alsnog redenen zijn om ook een uitvaartverzekering af te sluiten.

Het bedrag dat je door middel van een uitvaartverzekering verzekert, wordt namelijk altijd meteen na overlijden uitbetaald om zo de uitvaartkosten te kunnen betalen. Bij spaargeld zit dat net even anders. Hierbij moet goed gekeken worden naar de nalatenschap en hoe je dat geregeld hebt. Het kan soms wel tot een jaar duren voordat dit allemaal goed geregeld is. Ook kan inflatie een grote invloed hebben op de waarde van je spaargeld. Kortom: wil je toch liever voor zekerheid gaan? Dan is een uitvaartverzekering afsluiten nog steeds een hele goede keuze.