FOTO’S / Laatste dag De Boer Schoenen in Balk, einde van een tijdperk

Door: Douwe Bijlsma In bedrijf
Afbeelding
Folkert Folkertsma

BALK - Afgelopen zaterdag kwam er een einde aan De Boer Schoenen in Balk. Zevenendertig jaar geleden werd deze winkel geopend aan de Van Swinderenstraat 63 in Balk. Vanwege gezondheidsredenen ging de deur eerder dicht dan oorspronkelijk gepland, maar de gezondheid gaat voor. Ondanks dat dat pijn doet is het voor Joukje en Jelle goed zo.

Daarom waren klanten uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje bij de laatste dag van de winkel stil te staan en toch wat feestelijk af te sluiten. In zevenendertig jaar bouwden ze een grote klantenkring op. Klanten uit Balk en omstreken kwamen graag naar familie De Boer om schoenen te kopen of om ze te laten repareren.

Vader Ruurd
Een einde aan een tijdperk. Grondlegger vader Ruurd begon in de jaren zestig een handel in schoenen. Vanuit een winkel in de Hoofdstraat in Koudum ventte hij ook schoenen uit op verschillende locaties. Wat dat betreft was hij zijn tijd ver vooruit. Ruurd laadde zijn auto vol schoenen en wanneer de juiste maat niet meer aanwezig was werd die de volgende week geleverd. Goede kwaliteit stappers, goede service en klantenbinding. Zo ontstond een bloeiende handel en werden er uiteindelijk schoenen verkocht vanuit Koudum, Stavoren en Balk waarvan Balk de laatste winkel is die nu sluit.

Opheffingsuitverkoop
De opheffingsuitverkoop was al een aantal maanden aan de gang en inmiddels waren de rekken bijna leeg. Toch was er voor sommige klanten nog gading en werden er nog schoenen afgerekend, met behoorlijke kortingen. Maar de klanten kwamen vooral om afscheid de nemen van Jelle en Joukje en om hun een hart onder de riem te steken.
Als je jaren je schoenen op dezelfde plek koopt ontstaat er een band.

Met een hapje, drankje en een gezellig gesprek is de laatste dag afgesloten. Koffie met gebak, een wijntje, biertje en bitterbal, maar bovenal gezelligheid en niet met stille trom vertrekken. Veel klanten kwamen langs met mooie boeketten bloemen en cadeaus. Jelle en Joukje de Boer en hun winkel zullen gemist worden, maar het is nu tijd om te genieten en rust te nemen.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding