Thúsblaze; Joop Wittermans en Maaike de Vries van Tryater in de “huiskamer” in Rijs

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto Tryater/ Lucas Kemper

RIJS - Na de eerste voorstellingen van Tryater waar Brecht Wassenaar Fryslân door trok met verschillende Friese Fanfares is het nu tijd voor het tweede deel van dit drieluik. In huiskamersetting treden acteurs van Tryater op met een muzikant van een Fanfare in Fryslân. In Rijs is dit in de prachtige locatie van voormalig Mooi Gaasterland, een historisch pand wat altijd dienst heeft gedaan als kindertehuis voor uit huis geplaatste kinderen. In 2010 heeft Jeugdzorg Rijs verlaten en heeft het gebouw een Horeca bestemming gekregen. Nu is het in gebruik als Bed and Breakfast en af te huren voor speciale gelegenheden. Een grote “woonkamer” en prachtige locatie, en zeker voor deze gelegenheid!

Fanfare!
Vier verschillende voorstellingen worden gegeven in deze ronde. En alle vier voorstellingen en karakters vormen één verhaal. Al deze verhalen komen deze zomer samen in de grote finale “Fanfare” in Easterlittens waar het hele dorp in het teken zal staan van deze voorstelling. Dat belooft nog wat deze zomer!Hele leven bij de Fanfare.

In Rijs was het vooral intiem en klein. Circa dertig personen waren samen gekomen om te luisteren naar het verhaal van Joop Wittermans. Joop speelt Rinse, een oude man die zijn hele leven al bij de Fanfare zit. De Fanfare is een rode draad in zijn leven, hij heeft er ook zijn vouw Maaike ontmoet en op 14 jarige leeftijd al verkering gevraagd. Drie weken later zei ze ja en het is nooit meer uit geweest. Zijn dochter Carmen speelt hr hele leven ook al bij dezelfde Fanfare.

Wanneer ben je te laat?
Rinse worstelt met het ouder worden. Het oude lichaam wordt minder, en ook nemen de muzikale prestaties af. Tot hoever ga je, hoelang blijf je nog spelen en hoe ga je om met muziekmaten die het niet meer kunnen. Wanneer ben je te laat? Zet dat vriendschappen op het spel? Joop Wittermans peelt de rol kwetsbaar en aangrijpend. Het publiek hangt aan zijn lippen. Als achtergrond muziek speelt Maaike de Vries op de bugel en dat is precies passend bij de sfeer. Klein en kwetsbaar. Zo is het leven. Ontroerend was de scene waarbij Maaike op de bugel “Thats Life” van Frank Sinatra speelde en Rinse er een beetje dwars door heen maar wel passend doorheen zong. Het zorgde voor een ontroerend moment.

Uitblazen
Na de voorstelling was er voor het publiek nog even de gelegenheid om onder genot van een drankje aan de bar even bij te komen en na te praten over de voorstelling en te genieten van de intieme sfeer die was opgeroepen door Tryater. Even uitblazen dus!

Tekst Folkert Folkertsma Foto’s Tryater en Folkert Folkertsma

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding