VIDEO / Ruim 2500 handtekeningen tegen plan voor hotel in Balk

Door: Douwe Bijlsma Politiek
Ruim 2500 handtekeningen tegn de komst van een hotel bij de passantenhaven in Balk.
Ruim 2500 handtekeningen tegn de komst van een hotel bij de passantenhaven in Balk. Foto aangeleverd

BALK - Op een stuk grond aan de Jachhavendyk in Balk moet een hotel verrijzen. Dat werd in december 2021 bekendgemaakt. Twee jaar later, afgelopen woensdagavond, werden er ruim 2500 handtekeningen tegen de komst van het hotel overhandigd aan verantwoordelijk wethouder Chris van Hes van De Fryske Marren.

Het plan is dat het logement met 25 kamers en 20 hotelappartement een plek krijgt naast de passantenhaven. Ook moet het hotel ruimte bieden aan een vergaderzaal en een restaurant. Realisatie in het ‘Havenkwartier’ aan De Luts gebeurt door Evertsen Bouw uit Zwolle.

Tijdens het Petear werd door zowel voor- als tegenstanders gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot inspraak. Onder andere havenmeester Willem Hiemstra kwam aan het woord. Hij maakt zich zorgen over het voortbestaan van de passantenhaven en dan in het bijzonder over het voortbestaan van de camperplaatsen.

Eén van de indieners van een zienswijze was Bob Hillen. “Mij overrompeld het gevoel dat het college over ons heen wil denderen met dit plan. Ingegeven door grote luxe vakantiewoningen ten koste van de kleine recreant.”

Tekst gaat verder onder de video van https://radiospannenburg.nl/.


Het belangrijkste argument van de tegenstanders is de hoogte van het gebouw, dat daarmee niet op de locatie en in de omgeving zou passen.

Ook directeur Maarten van Pijkeren kwam namens Evertsen Bouw aan het woord. “Wij zijn er van overtuigd dat ons plan een aanwinst is voor Balk en het gewenste karakteristieke baken vormt.” Niet in de laatste plaats omdat het plan van Evertsen 92 van de maximaal 100 punten kreeg van de beoordelingscommissie.

In de vergadering van 20 december moeten de raadsleden een besluit nemen over het aanpassen van het bestemmingsplan om de bouw van het hotel mogelijk te maken.