Vroeger

Politiek
Sippy van der Meer
Sippy van der Meer Eigen foto

“Is het je wel eens opgevallen dat oude mensen altijd praten over vroeger, en hoe mooi alles toen was. Maar ze vertellen ook over hoe arm ze toen waren en dat ze nooit ergens heen gingen.”

Mijn oudste dochter keek me aan, tevreden over haar eigen scherpe observatie. Gedaan tijdens de traditionele herfstvakantie met mijn ouders in de boot. Elk jaar lenen ze de boot van de buren, leggen die twee kilometer van hun huis en dan maar vissen, wandelen, spelletjes spelen, en eten. Die week steken achtereenvolgens kinderen, kleinkinderen, buren en vrienden aan. Ouderwets gezellig.

Was vroeger alles beter? Het leven was in elk geval overzichtelijker. Minder tv zenders. Het nieuws kwam langzamer op je af. Geen enorme supermarkten, webwinkels. Geen goedkope zonvakanties naar de Middellandse zee. Moeders bleven thuis bij de kinderen. En in de politiek had je maar een paar partijen, in lijn met de verschillende zuilen. Was dat allemaal beter? Nee. Qua emancipatie en welvaart hebben we veel bereikt. Maar qua natuur, landschap en eerlijk delen is er ook een hoop stuk gegaan.

Politiek gezien moeten steeds grotere problemen, in een verder versnipperende Tweede Kamer of gemeenteraad opgelost worden. Met te weinig budget of te weinig tijd. Daardoor komen we klem te zitten. En zien we steeds vaker frustratie en chagrijn in de politiek, en mensen die daar al heel snel weer vertrekken. Gelukkig zien veel partijen wel dat we de afgelopen jaren de verkeerde kant zijn opgedreven, en staan er in diverse partijprogramma’s voorstellen van hoe het anders kan. 

Ik kan alleen maar hopen dat we op 22 november een duidelijke uitslag krijgen, met minder versnippering, waarmee we snel tot een coalitie komen die knopen wil doorhakken. Kies daarom voor solidariteit, bestaanszekerheid en hoop. Habtamu de Hoop bijvoorbeeld. 

Sippy van der Meer, fractievoorzitter PvdA De Fryske Marren