Arriva verliest busvervoer in Fryslân, Qbuzz neemt concessie over

In bedrijf
Foto Henk van der Veer
Foto Henk van der Veer

HEERENVEEN- Vervoerder Qbuzz verzorgt de komende tien jaar het busvervoer in Fryslân. Dat betekent dat de bussen van Arriva vanaf 2024 verdwijnen uit de provincie.

Dat heeft de provincie Fryslân dinsdag bekendgemaakt. De zogenaamde concessie voor het openbaar busvervoer wordt verleend voor een periode van tien jaar en geldt tot en met december 2034.

Qbuzz heeft het beste aanbod gedaan, doet blijken uit de beoordeling van een commissie. Gedeputeerde Matthijs de Vries is tevreden met het aanbestedingsresultaat. ‘

Meer bussen

Gedeputeerde Matthijs de Vries is tevreden met het aanbestedingsresultaat: ‘In het bestuursakkoord hebben wij genoemd dat wij ons inzetten voor het regionaal openbaar vervoer, vooral op het platteland.’

Hij zegt dat de aanbesteding de bereikbaarheid ten goede zal komen. ‘De aanbieding van Qbuzz zorgt ervoor dat meer dorpen vaste reismogelijkheden krijgen en dus zullen er meer bussen rijden op het platteland.’ Zo moeten er nieuwe rechtstreekse busverbindingen bijkomen.

Arriva

Voor Arriva zijn de druiven zuur. De beslissing betekent dat er een einde komt aan tien jaar Arriva-bussen in Fryslân. De vervoerder wil zelf niet reageren. Arriva heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan. Dat wil het bedrijf eerst onderzoeken.

Bron: Omrop Fryslân