Editorial Henk de Vries: Cijfers en letters

grootdefryskemarren
Afbeelding

IJs en weder dienende heeft een krantenbezorger (M/V, daar kom ik nog op terug) dit maandblad keurig bij je door de brievenbus gegooid. We hopen dat je ook even tijd hebt om dit blad te lezen, want hoewel overal klokken hangen schijnt niemand meer tijd te hebben. We hebben het druk druk druk en vóór het seizoen is afgelopen, moet in zeven haasten nog van alles af. Alsof het leven één grote deadline naar het eindresultaat is. We leven in een wereld waarin tijdgebrek heerst; soms verzucht ik dat elke dag eigenlijk uit twee dagen zou moeten bestaan.

Omdat tijd steeds schaarser wordt, worden gelezen woorden ook steeds schaarser. Om woorden - en daarmee tijd - te besparen hebben we daarom maar afkortingen bedacht. Zelfs in het sociale leven gebruiken we graag verkorte taal. Waarom zou je veel woorden gebruiken als je hetzelfde ook in een paar letters en cijfers kunt schrijven?


Het begon ooit met cijfers. Die vormen nummers en het is voor de overheid handiger dat wij nummers zijn in plaats van mensen. Ik ken iemand, inmiddels de zestig gepasseerd, die zijn nummer uit zijn militaire dienstplichttijd nog steeds uit zijn hoofd kent. Mijn burgerservicenummer, afgekort (!) tot BSN, stond destijds nog als Sofi (…) nummer op een papiertje, dat ik volgens diezelfde overheid goed moest bewaren. Rugnummers zijn overigens ook handig. Zo herkennen we voetballers sneller.

Geeft de overheid je graag cijfers, wij mensen geven elkaar tegenwoordig letters. M/V is al lang niet meer voldoende; we zijn vandaag de dag genderneutraal. Alleen eisen we binnen die neutraliteit wel allemaal onze eigen duidelijke identiteit op. Met een letter. In personeelsadvertenties van het NL anno 2023 staat vast een keer: ‘We zijn op zoek naar een M/V/LHBTAQI+’. Waarbij de + nog ingevuld kan worden door één van de overige zeventien letters.

Gelukkig horen bij al die cijfers en letters nog wel steeds echte mensen. Wij van GrootdeFryskeMarren ‘ontcijferen’ die echte mensen elke maand graag voor jou en geven ze verhalen. Met complete woorden. Dat zijn toch algauw zo’n vierduizend letters per mens. We nodigen je daarom van harte uit deze verhalen te lezen. En oh ja, deze maand hebben we de letter M als thema genomen. Een Mannennummer. Maar ach, hokjes zijn er alleen maar om je in om te kleden tot wie je écht bént.