Badeendjes helpen Museum Joure verduurzamen

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto aangeleverd

JOURE - Maximaal 3.000 badeendjes moeten helpen om Museum Joure te verduurzamen. De opbrengst van de badeendjesrace op zaterdag 1 juni komt namelijk ten goede aan zonnepanelen voor het museum.

Er worden maximaal 3.000 badeendjes losgelaten in de Overspitting, pal naast het museum. Mensen steunen het museum door een badeend van €5,00 te adopteren. De eerste veertig badeendjes die de finish halen winnen een prijs. De hoofdprijs van de race is een ballonvaart voor twee.

Al maanden bezig
Vanwege de hogere energieprijzen wil Museum Joure graag zonnepanelen plaatsen, om zo de kosten voor energie terug te dringen. Het bestuur van de Vereniging Vrienden van Museum Joure heeft aangeboden daar geld voor in te zamelen. Voorzitter Anne SjoerdHeegsma vertelt: “Afgelopen winter hebben we bedacht dat we deze badeendjesrace wilden organiseren. We zijn nu met het bestuur van vijf mensen al maanden bezig met de voorbereidingen. De eendjes huren we bij een Lions Club, de brandweer zorgt ervoor dat ze gaan ‘zwemmen’. En we hebben ondernemers uit de regio gevraagd om mooie prijzen beschikbaar te stellen.”

Eendje kopen
Met de verkoop van de badeendjes loopt het inmiddels goed. “We hebben er al dik 1.100 verkocht. En nu de rest nog.” Een badeendje kopen kan via de site: www.vriendenvanmuseumjoure.nl/badeendrace-joure. De badeendrace vindt plaats op zaterdag 1 juni in de Overspitting, vlak bij Museum Joure, en start om 13.30.

“Goed te weten: de door de zonnepanelen opgewekte energie kan Museum Joure – ook op zonnige zomerdagen - goed gebruiken. Kosten voor terugleveren van energie zal Museum Joure niet hoeven te maken.”