FOTO’S / Start Elfstedenrally vanaf volgend jaar terug in Sloten

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma

SLOTEN - Voorafgaand aan de Elfstedenrally is er al jaren het traditionele rondje door Gaasterland. Vanuit Oudega rijden de oldtimers via Rijs, Nijemirdum en Wijckel om te eindigen in Sloten. Om kwart voor vijf op vrijdag kwamen de eerste deelnemers het stadje binnen en werden ze verwelkomd door de stadsomroeper en de organisatie van de Elfstedenrally.

Naast de rallyrijders was er veel publiek op afgekomen om het mee te maken. Door de Schutterij van Sloten en vrijwilligers werd er een parkeerplek in het stadje geregeld. Dat is nogal een hele klus aangezien het centrum van Sloten weinig parkeerruimte heeft. Wel een mooi gezicht al die oude auto’s in het oude centrum van Sloten.

‘Grote Bertha’ weigert dienst
Voor de eerste keer dit jaar werd voor deze gelegenheid het oude kanon bij de Molen de Kaai afgeschoten Dit kanon ‘Grote Bertha’ genaamd volgend de Stadsomroeper, was door de Schutterij van Sloten goed nagekeken, gepoetst en klaar bevonden voor het nieuwe seizoen. Daar dacht het kanon anders over want na de voorbereidingen, het laden en het aansteken van het kanon, iedereen had de vingers in de oren, was er niet meer dan een klein klapje te horen. Dit liep dus met een sisser af! Niet getreurd, er is ook nog ‘Kleine Bertha’, een klein en verrijdbaar kanon was er ook nog en die deed zijn plicht met een harde knal.

Start terug in Sloten
De voorzitter van de Elfstedenrally, de heer Hans Querelle, sprak de aanwezige rallyrijders ook nog toe en had nog een nieuwtje. Na jaren de start vanuit Oudega te hebben gedaan keert de rally terug naar Sloten, waar de start jaren is geweest. Vakantiepark de Jerden wordt de nieuwe thuishaven volgend jaar en vanuit deze locatie zal de start plaatsvinden. Daar werd door de rijders en de Slotenaren enthousiast op gereageerd.

Nadat ‘Grote Bertha’ was afgekoeld en opnieuw klaargemaakt kon worden was het de beurt aan burgermeester Veenstra van De Fryske Marren die aanwezig was om het kanon te ontsteken. Samen met twee kinderen van een rallyrijder stak hij het kanon aan en was er een harde knal te horen. Zo werd het rondje Gaasterland in stijl afgesloten en konden de rijders zich klaarmaken voor de zaterdag.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma. Klik voor alle foto’s op deze LINK.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding