Marissa Visser uit Langweer deed mee aan Married at First Sight: “Je wilt het uitgillen en delen, maar je mag het niemand vertellen”

Door: Lotte van der Meij 22 jan 2024, 10:15 Algemeen
Foto MAFS
Marissa Visser met pake Menno Sappé in Married at First Sight Match or Mistake
Marissa Visser met pake Menno Sappé in Married at First Sight Match or Mistake

LANGWEER - Terwijl het buiten sneeuwt, zitten we – midden in het centrum van Langweer - knus binnen in de woning en tevens schoonheidssalon van Marissa Visser. Marissa is een ‘bezig bijtje’, er zitten voor haar gewoon te weinig uren in een dag. Met twee banen, paarden, sporten en hond Herre zit ze niet vaak stil. Afgelopen jaar deed ze mee aan het programma ‘Married at First Sight: match or mistake’ op Videoland en zorgde hier voor de nodige sjeu. We spreken haar over haar ervaringen uit haar leven en natuurlijk willen we alles weten over het programma.

In de etalage staat een schattig kerstdorpje en hond Herre blaft en kwispelt de bezoeker enthousiast welkom. Net als zijn bazin, is hij zeer actief. We nemen plaats tussen de nagellakjes en de lampen in de salon en Marissa begint direct te vertellen. Ze woont en werkt in dit pand sinds augustus 2022. Beneden is de salon ze woont op de bovenetage. Ze is geboren, getogen én gebleven in Langweer. Ze is daarmee wel een beetje uniek, want haar haar broertje woont op Bonaire en haar zus in Miami. Toen ze tien jaar was, gingen haar ouders scheiden. Maar beiden bleven in Langweer wonen en ze woonde de ene week bij haar moeder en de andere week bij haar vader. Dat was goed geregeld, waardoor Marissa een prettige jeugd heeft gehad. Tussen de middag aten ze vaak bij haar pake en Marion. Met haar pake, Menno Sappé, als havenmeester in Langweer was er voor haar gevoel altijd gezelligheid en reuring om haar heen.

Beauty en buiten
Haar moeder is gek van buitensporten en zette Marissa (27) op haar derde al op de schaats. Daarbij kwam ook het leren skieën en zeilen. Dat laatste deed ze in een Optimistje en later in een Flits. Samen met haar zus, is ze er zó goed in dat ze onder andere de Sneekweek winnen. Ze was toen twaalf. Het eerste wat Marissa zei: “Nu mag ik paardrijden.” Want hoe goed ze er ook in was, haar interesse lag bij de paarden. Geen goedkope hobby. Dus ging ze langs alle boeren in het dorp en vond een adres bij de boerderij van Reitse Faber waar ze twaalf jaar lang paarden verzorgt, rijdt en het boerderijleven ervaart. Heerlijk buiten, handen uit de mouwen en vies worden. Ze volgt de opleiding mbo schoonheidsspecialiste en is het meisje ‘met de mooie nagels’ tijdens de paardenwedstrijden. “Het contrast is groot, maar ik vind het allebei heerlijk”, glundert Marissa.

Ze heeft inmiddels een eigen paard samen met Arianne Hoekstra en traint de paarden voor haar oom en tante en is geïnteresseerd in de fokkerij. “De paarden zijn intussen zo geliefd en gewild dat we niet alleen in Nederland verkopen maar ook steeds vaker aan het buitenland.” Amerika, Mexico, Afrika, iedereen wil het ‘zwarte goud’ hebben. Marissa valt op en wordt gevraagd om de jury opleiding te doen voor het KFPS – Koninklijke Vereniging het Friesch Paarden-Stamboek. Dat heeft ze afgelopen drie jaar gedaan en hoopt in 2024 overgedragen te worden als jury. Dat houdt in dat zij Friese paarden keurt en op zoek gaat naar de hoogste kwaliteit. Zodat het ras zo goed mogelijk blijft.

Papa’s kindje
Privé maakt ze kennis met de minder leuke kanten van het leven. Ze is single en als haar vader na tien jaar kanker in juli 2022 overlijdt, mist ze liefde in haar leven. Een knuffel, gewoon een beetje warmte. “Ik was een papa’s kindje”, zegt ze. Hij heeft haar altijd geleerd zelfstandig te zijn en niet afhankelijk te worden van een ander. “De tien jaren waren pittig, maar mijn vader zei altijd, ‘we gaan van het ergste uit, dan valt het altijd mee’. En zo deden we dat, totdat ik dacht, nu gaat het echt niet goed met hem en ik hem naar het ziekenhuis bracht.” Intussen was ik druk aan het klussen in de salon en mijn huis, stond er opeens een klusjesman op de stoep, had mijn vader dat geregeld vanuit het ziekenhuis. Hij mocht graag helpen waar hij kon. Hij overleed een paar dagen na zijn eigen bruiloft, die ze in vier dagen voor haar vader regelde.

Ze beseft dat het leven kort is en ze ziet een oproep voor het programma Married at First Sight Match or Mistake (MAFS) van Videoland. In dit programma ontmoet je jouw wetenschappelijke match voor het altaar en trouw je dus met iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Ze heeft nog nooit een lange relatie gehad en besluit zich op te geven. Waarom? “Waarom niet? Ik dacht daar kom ik toch nooit bij.”

MAFS
Ze heeft uiteindelijk drie testdagen samen met zo’n honderd andere mogelijke kandidaten. “Ze willen bijna alles van je weten. Je wordt gewogen, gemeten krijgt psycholische tests en praat met een seksuoloog. Je moet pitchen en zelfs je schoenmaat doorgeven. Alles voor de wetenschap”, lacht ze. “Het is al een tijd geleden, toen ik werd gebeld met de mededeling: ‘we hebben een match’. Je wilt het uitgillen en delen, maar je mag het niemand vertellen. Dat is best lastig want je stuitert op dat moment alle kanten op.” Een week van te voren mag ze het iedereen vertellen en uitnodigen voor haar bruiloft op 7 mei 2023. Dat is alles wat ze weet. De datum en dat ze daarna drie weken weg is. Ze zoekt haar trouwjurk uit en daarna heeft ze goed geshopt , zodat ze met een koffer vol kleding er uit ziet om door een ringetje te halen. Want ja het blijft toch tv. Het moet ook matchen op beeld, elke keer wordt gekeken of je wel aan kunt wat je wilt en er niet toevallig ook anderen die dag met een rode jurk zijn.

Match day
Ze vraagt haar pake om haar weg te geven. “Ik wilde niet alleen naar die onbekende man lopen.” Op de dag zelf rijden ze vanuit Friesland naar Utrecht waar de bruiloft plaatsvindt. Op haar mooist wordt ze door haar pake naar het altaar gebracht en staat haar match Jack op haar te wachten. Haar eerste gedachte? “Wat is hij bruin, hahaha” en daarna “ok, dit kan ik wel een kans geven.” Je moet toch drie weken met iemand doorbrengen dan is het wel fijn als het klikt.

Bubbel
Na de bruiloft vertrekt ze voor een week naar Cyprus, waar ook alle andere pas getrouwde stellen verblijven. De insteek van dit programma is anders dan we gewend zijn op tv. Het is meer een groepsding, waardoor je minder gefocust bent op zijn tweeën. Na de huwelijksreis zitten ze allemaal in een aparte kamer, twee dagen in een hotel. Daarna in een appartementencomplex. Je hebt nooit rust. Je zit drie weken in een bubbel. Waar je niet aan kunt ontsnappen. Niet even met Herre een blokje om of even paardrijden. Dat vond ze wel lastig.

Relletje
Ze vindt Jack onwijs aardig maar krijgt geen kriebels voor hem. Wel heeft ze een klik met één van de andere mannen, Silio en dát werd breed uitgemeten in het programma. Dit vond ze wel lastig, want er gebeurt zoveel achter de schermen en er wordt maar zo weinig in het programma gemonteerd. Daarbij heeft ze het gevoel dat ze op een manier wordt weggezet waar ze niet blij van wordt. Dat hij met nóg een andere kandidaat bezig was, dat wist Marissa niet. Anders had ze dit zelf nooit gedaan. Ze heeft meerdere gesprekken met de psycholoog gehad, om te kijken hoe ze hun patronen kunnen doorbreken. Dat zie je allemaal niet terug.

“De groepsdynamiek was heftig. Ik heb mij opgegeven voor een huwelijksprogramma, maar het leek soms meer op een sensatieprogramma. Jezelf terug zien is best gek. Ik zag dat ik zenuwachtig was in het begin, maar uiteindelijk heb ik wel de echte Marissa gezien en dus kunnen laten zien. Mijn omgeving vond het leuk, want ja, er gebeurt iets in het dorp.” Naarmate het programma vordert, krijgt ze wel reacties van mensen, maar ze zijn vooral nieuwsgierig naar het echte verhaal erachter.

Huisje, boompje, beestje
De liefde vond ze er niet, wel een goede vriendin: Wendy, met haar heeft ze een vriendschap opgebouwt. Inmiddels zijn we al heel wat verder in de tijd en is Marissa gelukkig in de liefde. Tijdens het skûtsjesilen ontmoet ze iemand die ze al vijftien jaar kent. Ze hebben het leuk samen. Ze hoopt later op een boerderij te wonen met veel eigen Friese paarden en een gezin zou een droom zijn. Een warm thuis creëren. Misschien had ze beter mee kunnen doen met boer zoekt vrouw, “maar daar kwamen geen leuke boeren voorbij”, zegt ze gekscherend. Ze hoeft zich in elk geval niet te vervelen. Ze werkt vier dagen in de salon, ze verzorgt en rijdt op meerdere paarden, ze sport en in het weekend jureert ze voor de KFPS. Nee, dit bijtje zit voorlopig niet stil.

Tekst Lotte van der Meij

Foto MAFS
Tekst: Lotte van der Meij
Afbeelding
Afbeelding