Afbeelding

Wollige streektmarkt met 125 kramen op 18 mei in Joure

zaterdag 18 mei 2024 10:00

JOURE - het centrum van Joure wordt zaterdag 18 mei gevuld met een wollige markt. Van 10.00 tot 17.00 uur trappen ‘Joure onder de Wol’ en de ‘Streekmarkt’ het zomerseizoen af. Bij maar liefst 125 kramen in de Midstraat kunnen bezoekers te kust en te keur. “Het beloofd een gezellige, woelige dag te worden”, zo laat de organisatie weten.

De streekmarkt is dit jaar voor de tweede keer en wordt georganiseerd door Janny van cadeau-, streekwinkel ’t Klaverke. Zij haalt haar streekproducten rechtstreeks bij een boer of fabriek op. “Een product met een verhaal”, vertelt Janny. Ze laat met de streekmarkt mensen kennismaken met deze boeren, fabrieken en hobbyisten. “Met als doel dat mensen rechtstreeks een vers en of een eerlijk product kunnen kopen.”

Op de streekmarkt vind je alleen streekproducten uit Friesland, zoals: zuivel, worst, (geiten)kaas, groente, eieren, fruit, verse thee, koffie, honing, jam, heerlijke drankjes en nog veel.

De hobbyisten zijn vertegenwoordigd met groente stekjes, edelstenen, houten of jutte artikelen, duurzaam speelgoed, ingelegde groente, planten en bloemen en dergelijke. “Een groot, mooi assortiment wat aangevuld wordt met poffertjes, Boere Iis en suikerspinnen.”

‘Joure onder de Wol’
Joure onder de wol brengt Joure voor de tiende keer in de ban van wol. Georganiseerd door Anita van A-Joure Breiboutique. De wolmarkt staat in het teken van kijken en voelen. Zo ontdek je wat je allemaal met het product wol kunt doen. Anita: “Naast het zelf uitproberen kun je ook zien en horen waarom het natuurproduct wol zo veelzijdig is.”

Wol “is er” ieder jaar weer opnieuw en hoeft niet geproduceerd te worden, waardoor het een zeer lage ecologische voetafdruk heeft. Wol is warmteregulerend en waterafstotend en dus ideaal om er iets mee te doen. Vanaf het schapenscheren tot aan een eindproduct van wol/textiel laten standhouders hun product en kunnen op de markt ‘Joure onder de wol’ zien.

De schaapskudde van St. Landschapsbeheer wordt vakkundig door de Nederlands Kampioen Schapenscheren Johannes Kloosterman uit hun wollen jas geholpen. Ook kun je de vachten kopen om mee te natvilten, te spinnen of te weven.
De technieken om wol te bewerken worden onder andere gedemonstreerd door de Landelijke Spingroep en het weefcollectief Oosterwolde. Ook stichting Pleed die de promotie voor het hergebruik van wol landelijk probeert te bewerkstelligen laat zien wat er mogelijk is met een wolwerkplaats.

Op zaterdag 18 mei is een bezoek aan Joure een feest voor wie van wol en streekproducten houdt.