Onveilige wegversmalling Scharsterbrug wordt weggehaald

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
De wegversmalling bij Scharsterbrug.
De wegversmalling bij Scharsterbrug. Google Streetview

SCHARSTERBRUG - De wegversmalling voor Scharsterbrug, vanaf de kant van Joure, levert veel overlast op. Terwijl de bedoeling was om de verkeerssituatie veiliger te maken voor fietsers is juist het tegenovergesteld het geval. Schade aan auto’s, vrachtwagens en trekkers die er niet meer goed doorheen kunnen.

De Hollandiastraat door Scharsterbrug is een drukke doorgaande weg. Er gaat heel wat gemotoriseerd verkeer over. Naast veel auto’s, vrachtwagens en tractoren wordt de weg echter ook veelvuldig gebruikt door fietsers. Om het voor die weggebruikers veiliger te maken, is de weg bij de entree van het dorp versmald. Maar volgens dorpsbewoners is de situatie daar niet veiliger, maar onveiliger van geworden.

“Er is een automobilist die zelfs zijn motorblok eronder vandaan heeft gereden”, vertelt Wilco Kuipers. Hij is voorzitter van Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Veel automobilisten zien versmalling niet goed. Zij hebben schade aan de auto, of aan de banden. Op de weg liggen verschillende rubberen resten van auto-onderdelen.
“Bovendien staan er geregeld files, en de mensen vlakbij kunnen niet meer goed van en op hun erf komen”, vervolgt Kuipers.

Niet eerder dan het voorjaar
Met de donkere dagen van de winter voor de deur is Kuipers bang voor nog meer ongemak. Daarom wil Plaatselijk Belang dat de versmalling zo snel mogelijk weggehaald wordt. De gemeente wil dat ook, en dan een andere oplossing bedenken voor de fietsers, maar de wethouder zegt dat dat niet eerder dan komende lente kan, “omdat we de werkzaamheden in één keer goed willen uitvoeren, om ook de overlast zo minimaal mogelijk te houden.”
“Bovendien moeten we plannen en materialen bestellen en dan zijn we zo een aantal maanden verder. Voor ons is dit acceptabel, maar wel met een tussenoplossing”, zegt wethouder Irona Groeneveld, van de gemeente De Fryske Marren.

Langzamer rijden
Deze tussenoplossing is een opvallende flexibele paal op de versmalling. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de definitieve oplossing. “We zitten te denken om het visueel te versmallen, bijvoorbeeld een muurtje aan de kanten van de weg om zo het verkeer langzamer te laten rijden.”

Bekijk de reportage op www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1233251/wegversmalling-scharsterbrug-wordt-verwijderd-maar-dat-gaat-niet-snel-genoeg