Wordt de ‘Moordboom’ boom van het jaar?

Algemeen
De Moordboom Foto SBNL Natuurfonds  Rob Visser Photography
De Moordboom Foto SBNL Natuurfonds Rob Visser Photography

BALK - De ‘Moordboom’ die staat tussen Kippenburg en Balk is genomineerd voor ‘Boom van het Jaar 2023’. De verkiezing wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds. In totaal zijn er twaalf kanshebbende bomen.

Wat is het ware verhaal achter de legende van de ‘Moordboom’? Sinds de vondst van een vermoorde boerendochter uit Harich in 1841 is de boom met mysterie omgeven. Verkracht, om het leven gebracht en achtergelaten. Haar moeder vond haar onder een stapel bladeren. Het volksverhaal vertelt dat in eerste instantie de ‘swarte skearsliper’ werd verdacht, een man uit Duitsland met een donker uiterlijk die van markt naar markt door Friesland trok.

Uiteindelijk zou de werkelijke dader de moord hebben opgebiecht in een brief: Johannes Ages, een boerenknecht uit de omgeving. Boos omdat het meisje de verkering had uitgemaakt. Wie was die boerendochter? Hoe kwamen de ‘onuitwischbare bloedvlekken’ op de stam? En hoe verscheen vlak na de vondst van het lichaam het woord ‘Moord’ in de boom? Verhalen zeggen dat er oorspronkelijk ‘Moord Niet’ stond, of zelfs ‘Johannes Ages Moord Niet’ stond.

De tijd heeft de waarheid vervaagd, maar het woord ‘Moord’ is nog altijd duidelijk leesbaar. Vanwege de bijzondere legende werd de boom meermaals behoed voor kap. Het woord ‘Boom’ (ook zichtbaar) is waarschijnlijk later toegevoegd.

Stemmen kan tot en met 16 oktober 12:00 uur via www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom#