FOTO’S - Basketballers Oaters winnen ‘De Grootste Quiz’; ‘FIIF’ nieuwe naam sportbedrijf

Door: Douwe Bijlsma Sport
Afbeelding
Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - In Sportfun was het vrijdagavond tijd voor de eerste editie van de ‘Grootste quiz van DFM voor verenigingen’. De sfeervol ingerichte en verlichte zaal vulde zich met negenentwintig teams van diverse (sport)verenigingen. Een aantal waar de organisatie zeer tevreden mee is.

De interactieve sportquiz bestond uit diverse vragenrondes. Ook moesten de deelnemers de ingrediënten van een vijftal smoothies raden en moest zo snel mogelijk de eigen verenigingsnaam tussen sportmaterialen worden gezocht. Daarnaast was er een draaiend rad waarmee onder andere een DJ voor twee uur en een springkussen voor tijdens een verenigingsevenement gewonnen kon worden.

Aan het einde van de avond werd bekend gemaakt welk team de meeste punten had gescoord. De basketballers van de Oaters uit Joure lieten zich tot winnaar van de eerste editie van de ‘Grootste quiz van DFM voor verenigingen’ kronen. Zij wonnen daarmee een dag zwemmen voor de hele vereniging bij SwimFun Joure.

Nieuwe naam
Voorafgaand was er nog een onthulling. Sportbedrijf De Fryske Marren is al langere tijd op zoek naar een pakkendere en vooral kortere naam. Die is nu gevonden. Wethouder Barbara Gardeniers onthulde samen met sportbedrijf directeur Dietha Paauw, met applaus vanuit de zaal, de naam ‘FIIF’ door een doek van een grote 4 x 4 wagen te halen. Deze zal, om het sportbedrijf zichtbaarder te maken, worden ingezet bij onder andere evenementen in de gemeente.

Het Sportbedrijf wil zich niet alleen onderscheiden als exploitant van accommodaties, maar ook als drijvende kracht achter het stimuleren van sport en beweging in de gemeente. Recent heeft de gemeente besloten dat het gemeentelijk Sportbedrijf structureel uitvoerder wordt van het gemeentelijk sport- en beweegbeleid. “De activiteiten waaraan wij al uitvoering gaven en de nieuwe rol komen hierin samen, vanuit het nieuwe merk ‘FIIF’ kunnen wij de verenigingen en inwoners nog beter van dienst zijn,” zegt Tjebbe van der Meer, Adjunct-directeur Sportbedrijf.

‘FIIF’
De naam ‘FIIF’ staat voor vijf in de Friese taal en verwijst hiermee direct naar het vergezicht. Daarnaast is ‘FIIF’ een afgeleide van vief wat volgens de Dikke van Dale levendig, opgewerkt en fit betekent. Onder de naam ‘FIIF’ krijgen alle sport- en beeweegactiviteiten vorm, zoals de gymlessen in het onderwijs, sport in de wijken en dorpen, maar ook een sportloket voor verenigen om te ondersteunen waar dat nodig is.

Vijf extra gezonde levensjaren
Het percentage volwassenen dat de eigen gezondheid als goed ervaart, daalde in 2022 ten opzichte van 2020. Het lager aantal personen dat voldoet aan de beweegnorm is hier één van de oorzaken van. Met het nieuwe merk ‘FIIF’ heeft het Sportbedrijf de overtuigingen om vijf extra gezonde levensjaren voor iedere inwoner van de gemeente de Fryske Marren toe te voegen. De overtuiging om iedere inwoner vijf extra gezonde levensjaren te bieden is gekoppeld koppelen aan de naam en omgezet in een energiek merk dat de regio letterlijk en figuurlijk in beweging brengt.

Sportbedrijf De Fryske Marren
Vanaf 2019 is het Sportbedrijf actief in de gemeente De Fryske Marren als een zelfstandige maatschappelijke organisatie, waarbij gemeente De Fryske Marren de enige aandeelhouder is. Samen met vele partners uit diverse sectoren, zoals de zorg, onderwijs, welzijn, cultuur en recreatie werkt zij elke dag aan een vitale en gezonde gemeente.

“Een gemeente waar sport, bewegen en vitaliteit een belangrijke plek innemen, waarin sport en bewegen voor iedereen zichtbaar en bereikbaar is. Met deze inzet brengen wij de inwoners in beweging. Dit doet het Sportbedrijf in het bijzonder door de exploitatie en het beheer van Sportief Knooppunt Joure, beter bekend als Swimfun & Sportfun in Joure”, aldus Van der Meer. Daarnaast zijn er vakdocenten en beweeg experts in dienst, welke in heel de gemeente actief zijn.

Kijk voor alle foto’s op www.facebook.com/grootdefryskemarren

De winnaars van de Oaters.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding