Mijn Zus en Ik - Bootcamp Lemmer

Door: Lotte van der Meij wo 3 apr, 13:15 Sport
Foto aangeleverd.
Het rijtje van Sijtje.
Het rijtje van Sijtje.

LEMMER - De zussen Aleid en Wieteke Cramer brengen jong en oud in beweging op het strand van Lemmer. We spreken de sportieve enthousiaste zussen vlak na het door hun georganiseerde hardloopevenement de Heale Lemster. Ze zitten nog een beetje in hun runners high, grappen ze. We praten over hun liefde voor sport en hoe dat met de paplepel is ingegoten.

Ooit begon het als een groepje vriendinnen dat op het strand met uitzicht op het IJsselmeer ging sporten. Met de vraag ‘mag ik ook meedoen?’ kwamen er steeds meer mensen bij. “Samen sporten is gewoon heel leuk”, vertelt Wieteke. “Aleid gaf toen nog les op de sportschool maar ging daar weg. Onze moeder sportte bij haar en wilde dat met haar groepje blijven doen, zo haakten zij ook aan bij onze buitensport activiteiten. Ik noem ze de gevorderde groep. Vanaf dat moment vragen we een kleine vergoeding, hiervan kopen we het materiaal dat we nodig hebben. En zo is het eigenlijk allemaal gaan rollen en zijn we intussen tien jaar verder en een hele hoop bootcampers rijker.

Rechttoe rechtaan sporten
Sporten zit er bij de zussen Cramer al vroeg in. Samen op de racefiets toeren met hun vader en schaatsen achter huis. Wieteke (1981) vindt schaatsen zo mooi dat haar moeder haar naar Thialf brengt. Dat gaat behoorlijk goed, waardoor ze op haar tiende al Nederlands kampioen bij de jeugd wordt. Van het één komt het ander, ze wordt professioneel langebaan schaatser en heeft jarenlang op hoog niveau geschaatst. Ze zat in de Jong Oranje, de kernploeg, professionele teams en ging later marathonschaatsen. Nu schaatst ze alleen nog voor haar plezier en traint ze de jeugd van 12 tot 14 jaar. Daarnaast werkt ze voor de afwisseling af en toe in een watersportwinkel in Lemmer. Wieteke woont in Lemmer is getrouwd en heeft drie zoons van 7, 9 en 14 jaar.

Aleid (1967) woont ook in Lemmer, is getrouwd en heeft twee zoons van 24 en 26 jaar. Samen met haar man heeft ze een bedrijf in diepvries visproducten. Dat houdt in dat ze vis inkopen over de hele wereld en deze voorraad staat op Urk. Daarnaast gaf ze altijd sportles zoals spinning, bootcampen en begeleiding in de zaal. “Gewoon rechttoe rechtaan, geen tierlantijntjes, je moet bij ons niet voor de danspasjes komen”, lacht ze.

Blij, vermoeid en tevreden
Mijn Zus & Ik Bootcamp Lemmer wil mensen in beweging brengen. Op dit moment hebben ze deelnemers van 12 tot 94 jaar oud. Iedereen kan dus meedoen. Aleid: “Bootcamp klinkt misschien zwaar, maar je kunt het natuurlijk zo zwaar maken als je zelf wilt. Alles is aan te passen. De insteek is dat je op eigen kracht en tempo aan kracht en conditie werkt. De deelnemers zijn soms nog fanatieker dan wij, soms denken we wel dat het slecht weer is, maar dan staat iedereen er gewoon... Het gaat alleen niet door als het onweert of te glad is. Het is zo mooi om te zien dat mensen plezier hebben in sporten en vervolgens blij en vermoeid naar huis gaan en daar met een kop thee op de bank zeer tevreden even bij komen van de training. En er gewoon de volgende keer weer staan.”

Tweehonderd deelnemers
Het hardloopevent de Heale Lemster met routes, van 15 km en 21.1 km, door oud- Lemsterland, is wel de kers op de taart. Wieteke: “We begonnen met onze organisatie van vier enthousiastelingen drie jaar geleden met 35 deelnemers, vorig jaar deden er honderd mensen mee en dit jaar maar liefst tweehonderd deelnemers. Onze broer uit Denemarken deed ook mee. Sowieso is onze familie zeer betrokken bij onze activiteiten.” Aleid: “Mijn zoons hebben samen met Wieteke een halve triatlon in Denemarken gedaan (2 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen) daarnaast doen onze kinderen ook mee aan de bootcamp sessies op het strand.”

”Bij de bootcamp is Marieke Bijlsma onze steun en toeverlaat. Zij ondersteunt ons samen met een fijn team bij de bootcamp-trainingen. Door team Mijn Zus kunnen we onze bootcampers continuïteit bieden en dat is heel fijn. Mensen kunnen een tien-strippenkaart voor €50,- kopen of betalen per les €5,- en als ze niet kunnen kost het ze niks. In de WhatsApp groep laat je weten of je komt zodat we wel weten hoeveel mensen we kunnen verwachten.” Ook een keer meedoen? Op www.mijnzusenikbootcamp.nl lees je meer.

Foto aangeleverd.
Tekst: Lotte van der Meij
Marieke, Wieteke en Aleid
Afbeelding