Antoinette Rijpma-de Jong pakt voor de vijfde keer brons op wereldkampioenschap allround

Sport
Antoinette Rijpma-de Jong pakt voor de vijfde keer brons op wereldkampioenschap allround
Antoinette Rijpma-de Jong pakt voor de vijfde keer brons op wereldkampioenschap allround Foto: Orange Pictures/Douwe Bijlsma

INZELL - Antoinette Rijpma-de Jong pakte voor de vijfde keer brons op het wereldkampioenschap allround. Marijke Groenewoud heeft zilver gewonnen  en Joy Beune werd wereldkampioen.

Op de afsluitende 5.000 meter moest Groenewoud bijna drie seconden goedmaken op Beune om de wereldtitel te pakken. Maar Beune is wereldkampioen op die afstand en dat liet ze zien ook. Beune pakte de winst op de 5.000 meter en daarmee ook met overmacht de wereldtitel.

Groenewoud passeert Mei Han

Om zilver te winnen moest Groenewoud de Chinese Mei Han 0,36 seconden voorblijven. Rijpma-de Jong moest 59-honderdsten goedmaken. Groenewoud en Rijpma-de Jong kwamen in de een-na-laatste rit in actie. Groenewoud won de rit in een tijd van 6.54,04 en was daardoor in ieder geval zeker van brons. Rijpma-de Jong was bijna vijf seconden langzamer dan Groenewoud en moest afwachten wat Han zou doen. 

Mei Han kwam niet verder dan 7.07,43. Daardoor pakte Groenewoud zilver en Rijpma-de Jong brons. Groenewoud raakte eerder op de dag al de leiding kwijt na de 1.500 meter aan Beune. Groenewoud en Beune troffen elkaar in de laatste rit. De snelste tijd was toen neergezet door Mei Han: 1.52,97. Antoinette Rijpma-de Jong verloor in haar rit van Han en kwam tot 1.53,45. Han passeerde daardoor Rijpma-de Jong in het klassement, waardoor de Rottumse vierde stond in het klassement.

Beune ook oppermachtig op de 1.500 meter

Groenewoud had voor de 1.500 meter een gat van bijna een halve seconde op Beune, maar dat maakte Beune meer dan goed. Beune reed een hele goede 1.500 meter, reed halverwege de rit weg bij Groenewoud en kwam in een nieuw baanrecord over de streep. Groenewoud lijkt op het einde van de 1.500 meter op en finishte op 1,41 seconden van Beune. 

Groenewoud maakte haar debuut op het WK allround en pakte meteen zilver. Rijpma-de Jong doet al voor de zevende keer mee. Ze werd twee keer vierde en vier keer derde. Met deze bronzen medaille pakt ze dus voor de vijfde keer de derde plaats.

 Rijpma-De Jong in actie
Groenewoud, Beune en Rijpma-De Jong op het podium