sc Heerenveen pakt drie punten bij Vitesse

Sport
Vitesse - sc  Heerenveen
Vitesse - sc Heerenveen Foto: sc Heerenveen/FPH

ARNHEM - sc Heerenveen heeft zichzelf wat meer lucht gegeven op de ranglijst door met 1-3 te winnen bij Vitesse. Eenvoudig ging het niet, maar na een rode kaart voor Vitesse-middenvelder Marco van Ginkel trokken de Friezen de overwinning over de streep.

Trainer Kees van Wonderen moest flink puzzelen, want buitenspelers Patrik Wålemark en Osame Sahraoui waren er door blessures niet bij. Daarom bestond de aanval uit Ché Nunnely, Pelle van Amersfoort en Simon Olsson. Op het middenveld kwam er daardoor een plaatsje vrij voor Anas Tahiri.

De wedstrijd was nog geen drie minuten oud of Heerenveen stond al op achterstand. Marco van Ginkel legde de bal klaar voor Million Manhoef en die haalde keihard uit buiten bereik van doelman Andries Noppert: 1-0.

Het doelpunt was een zeldzaam hoogtepunt in een barslechte beginfase. Bij Heerenveen kwam vrijwel geen bal aan. Ook Vitesse liet bijna niets zien, maar met de voorsprong op zak, maakte dat hen niets uit.

Na 25 minuten was het toch opeens 1-1. Nunnely ontsnapte aan de rechterkant van het veld aan zijn tegenstander en gaf de bal perfect voor op Van Amersfoort, die alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen.

Heerenveen kwam na de goal wat beter in het spel, maar het bleef een wedstrijd van matige kwaliteit. Na 34 minuten probeerde rechtsback Oliver Braude het maar eens van afstand: net naast.

Na 43 minuten has het raak moeten zijn: Mats Köhlert werd de diepte in gestuurd en legde de bal terug op Olsson, die ter hoogte van de penaltystip helemaal vrij stond. Vitessedoelman Eloy Room hield de bal met een hele goede reflex uit de goal.

Heerenveen werd nu echt sterker en Vitesse had het steeds moeilijker om overeind te blijven. Zo was Sven van Beek na een hoekschop dichtbij een doelpunt met een geplaatst schot, maar opnieuw had Room een antwoord.

Rood Van Ginkel

Heerenveen begon sterk aan de tweede helft. Luuk brouwers kreeg in de eerste vijf minuten twee keer een goede kans op een doelpunt, maar de eerste keer bracht Room redding en de tweede keer schoot hij in het zijnet.

Na het stormachtige seizoen van Heerenveen ontstond er wat meer evenwicht. Het duel kon beide kanten op. Heerenveen had echter een groot voordeel: het speelde na 7 minuten met een speler meer. Vitesse-middenvelder Van Ginkel kreeg namelijk rood nadat hij ongelukkig op de hak van Braude ging staan. Daar kon hij niet zoveel aan doen, maar een overtreding was het natuurlijk wel.

De eerste kans na de rode kaart was verrassend genoeg voor Vitesse. Melle Meulensteen kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot maar net naast.

Tahiri benut strafschop

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kreeg Heerenveen dé kans om op voorsprong te komen. De Friezen kregen een strafschop na een overtreding van Melle Meulensteen op Luuk Brouwers. Tahiri bleef koel vanaf de stip: 1-2.

Maar Heerenveen was er nog niet. Kacper Kozlowski gaf een waarschuwing met een goed schot na een tegenvallende hoekschop. Noppert stond echter op de goede plek om de inzet onder de lat weg te tikken.

Na 85 minuten viel de beslissing. Pawel Bochniewicz kopte de bal na een vrije trap door bij invaller Ion Nicolaescu en uit de draai schoot hij de bal binnen: 1-3.

Door de overwinning heeft Heerenveen nu 13 punten. Daarmee staat de ploeg voorlopig tiende.

Bron: Omrop Fryslân