’t Ponkje is als ‘de oude dame onder de restaurants’

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - Voor een restaurant is 55 jaar een hele leeftijd. Meestal zijn zaken dan al opgehouden te bestaan, of ze zijn onder een andere naam of met een gewijzigd concept doorgegaan. Maar ’t Ponkje in Woudsend is still going strong. Dit restaurant in het voormalig doopsgezinde kerkje staat nog steeds op de kaart van de gast die lekker eten en warme gastvrijheid waardeert. Het 55-jarig bestaan wordt in het weekend van 20 & 21 april gevierd met onder andere live muziek van Mario Kramer op zondag de 21ste.

Het kerkje van de Mennonieten, dat een zogeheten ‘schuilkerkje’ is en vroeger niet als zodanig mocht worden ontdekt, werd in de jaren zestig maar matig bezocht. De diensten waren afwisselend in Woudsend en in Balk, maar sluiting kon niet uitblijven. Het idee was om het gebouw van kanteldeuren te voorzien zodat je er vier auto’s kon stallen. Een geluk dat deze onzalige bestemming niet doorging. Nadat strijkgeldschrijvers het kerkje op een veiling voor tienduizend gulden (€ 4.500) hadden gekocht werd ’t Ponkje is een van de eerste watersportrestaurants van Friesland. 

“Dit is niet zomaar een restaurant, dit is een parel! Een zaak die de toon heeft gezet! Waar prinses Beatrix heeft gegeten, en ook ons koningspaar met de kinderen. Ons jubileum is niet op waarde geschat door het college.”