Horecamens Yodi Vellinga grijpt haar kansen

Door: Henk van der Veer ma 1 apr, 13:15 In bedrijf
Foto Henk van der Veer
Yodi Vellinga
Yodi Vellinga

TERHERNE - In de 2021 komt voor Yodi Vellinga (34) een meisjesdroom uit. Begin dat jaar krijgt de dochter van Hans en Houkje Vellinga de kans om na een pitch een nieuwe horecaonderneming te starten op een unieke plek aan de boorden van de Snitsersmar, pardon Sâltpoel. Hoe is het Yodi sinds die tijd vergaan? We zochten haar op in Paviljoen SALT, inderdaad vernoemd naar de poel even buiten Terherne.

Er staat een flinke pûster op de dag dat wij met Yodi aan de stamtafel van Paviljoen SALT aanschuiven. Terwijl wij de melk in een door Yodi ingeschonken kop koffie roeren, jaagt de zoveelste regenbui over het Sneekermeer.

“Elke jaargetijde is hier anders, het is hier altijd mooi, dat maakt deze plek ook zo bijzonder. Als ik maar aan het water zit. Uitzicht en vrijheid”, opent Yodi ons gesprek. In het paviljoen zitten her en der verspreid aan de tafeltjes gasten. Yodi klapt de laptop dicht, ze heeft net een aantal administratieve zaken geregeld. Never a dull moment in een bedrijf met zestig mensen op de loonlijst.

Terugblik
Horeca zit in haar bloed, ze is er mee opgegroeid in het familiebedrijf ‘It Foarûnder’ midden in het Sneekermeer. Van 2013 tot en met 2023 had Yodi met haar ouders de leiding over het restaurant op het Starteiland. Ze raakte verknocht aan het ondernemen en organiseren van klein- en grootschalige evenementen.

Wat heeft tien jaar ‘It Foarûnder’ met jou gedaan?
“Ik ben er opgegroeid, het heeft mij gevormd. Daar leerde ik het vak en ik kijk er met heel veel plezier op terug. ‘It Foarûnder’, was in vergelijking met SALT heel anders, maar op het Starteiland hebben we heel veel mooie dingen beleefd. Ik had echt een binding met ‘It Foarûnder’, hier moet ik alles opnieuw ontdekken. Toen ik vijftien jaar was, ben ik de horeca ingerold en het werd mijn passie. In Leeuwarden volgde ik de Hogere Hotelschool, liep van daaruit stages in onder andere Thailand en Amsterdam. Op mijn 23ste kwam ik terug in ons familiebedrijf. Tien jaar mocht ik er meehelpen om ‘It Foarûnder’ op te bouwen. Ik heb altijd kansen gezien, ben met de tijd meegegaan. Ik zie mij zelf als een verbinder, werk het liefst in een team en heb graag familie en vrienden om mij heen. Daar word ik gelukkig van. Dat zie je bij mij terug als horecavrouw. In alles wat ik in SALT terug zie ademt Yodi, zoals ik graag zie dat het in de horeca gaat.”

De jonge onderneemster vindt dat haar nieuwe horecabedrijf een hippe en relaxte uitstraling heeft, zowel binnen als buiten. Absolute must voor Yodi is dat iedereen zich er thuis moet voelen. “De liefde voor de horeca zie je bij ons terug op het bord, in zelf gebrouwen bieren, gin en ook onze eigen koffie. We willen niet het standaard assortiment, het moet bij mij altijd even een tikkeltje anders, noem het eigenwijs, maar ondernemen is voor mij ook je onderscheiden van de rest”, weet Yodi. 

Als ze het over de periode ‘It Foarûnder’ heeft, komt steeds weer de Sneekweek voorbij, omdat het evenement een geweldige reuring gaf, elk jaar weer. De Sneekweek heeft iets magisch. Het gevoel dat ik met mijn vader deelde: Op het moment dat alles loopt, de gasten blij zijn, het meer vol zeilboten en uiteraard de bierkraan die continue open staat. Dat is de ultieme Sneekweek magie, en die mis ik af en toe wel!” 

Hoe kwam je op het pad van SALT?
“Op een dag liep ik met mijn vader over de Heerenzijlbrug in Terherne. Hij vertelde dat er een nieuw horecabedrijf zou komen aan de Sâltpoel. Investeerders waren er druk mee bezig. Ik vertelde hem toen dat ik een ding heel graag zou willen en dat was een eigen zaak opstarten vanaf het eerste moment en dan verder opbouwen, zoals mijn ouders dat met ‘It Foarûnder’ hadden gedaan. Die kans krijg ik dus met SALT.”

Coronatijd
Nadat ze de zenuwslopende pitch, met een aantal andere ondernemers, om de eerste exploitant van SALT te worden op 28 april 2021 wint, begint het nieuwe horeca avontuur. Op 5 juli 2021 openen Yodi en haar team, midden in het hoogseizoen de deuren van SALT. Echter niet voor lang want in de winter van dat jaar kunnen de deuren weer op slot: de tweede coronagolf!

“Dat was natuurlijk waardeloos, ik heb er wel een Sneker uitdrukking voor: k. met peren. Nu had ik ervaring met de eerste corona sluiting, tijdens het Paasweekend in 2020. Het was heerlijk weer en alles ging op slot. Je vloekt dan een keer, niet dat het helpt, maar toch. Tegelijkertijd begon ik te ‘omdenken’, iets met vallen en opstaan. Dat had ik van mijn ouders geleerd. Ik organiseerde toen op het Starteiland tijdens de Sneekweek die niet doorging het ‘Terrasfestival’.”

Het werd een megasucces. Op het hele veld stonden banken waar gasten op gepaste afstand bij elkaar konden zitten en waar ze via QR-codes hun drankjes en hapjes konden bestellen. Die ervaring nam Yodi mee naar SALT. Daar organiseerde ze in de kerstvakantie van 2021 de autospeurtochten waar maar liefst 350 deelnemers op af kwamen. De mensen leerden SALT op deze manier kennen. ‘Kaansen gripe’, zegt Yodi in onvervalst Snekers. Als inwoonster van Grou praat zij overigens ook perfect Fries.

Nadat in 2023 ‘It Foarûnder’ verkocht wordt, kan Yodi zich volledig op SALT richten. Ze geeft aan dat ze het nieuwe bedrijf nog steeds leert kennen. Een horecaonderneming dat het hele jaar op on staat. 

“De verkoop gaf mij ruimte om me totaal op SALT te focussen. Dat betekende weer terug naar de teken- en keukentafel om te bepalen welke kant ik met het paviljoen op wilde. Inmiddels weet ik dat SALT toegankelijk moet zijn voor jong en oud, voor particuliere en zakelijke gasten. En dat allemaal met het Yodi-sausje.”

Dat Yodi-sausje werd afgelopen Valentijnsdag zichtbaar. SALT werd omgetoverd tot een bioscoopzaal met een groot scherm waar de film Ratatouille vertoond werd. Als op het beeld het eten voorbij komt, serveerden Yodi en haar team ook die gerechten op tafel.

Het moge duidelijk zijn dat Yodi prima in haar vel zit en dat komt zeker voor een groot gedeelte door haar ouders en broer Ruben, die allemaal heel belangrijk voor haar zijn. “Ik ben deels met de horeca getrouwd, maar geniet ook steeds meer van het leven buiten de horeca, de balans vind ik soms lastig, maar het gaat steeds beter en probeer ook daar kansen te grijpen.”

Foto Henk van der Veer
Tekst: Henk van der Veer