Met een gezellige veiling definitief einde café De Hoeke

Door: Douwe Bijlsma In bedrijf
2024-1-28 Veiling inventaris cafe De Hoeke
2024-1-28 Veiling inventaris cafe De Hoeke Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

SINT NICOLAASGA - Waar onlangs de stamgasten van Bar Dancing De Bruine Pater een revival beleefden tijdens de reünie, was het deze keer de beurt aan de bezoekers van Café De Hoeke, ooit hotel-café-restaurant Het Witte Huis. Huidige eigenaar Sjouke Bouma hield er een veiling van De Hoeke memorabilia, waarvan een deel naar het goede doel ging.

Zondagmiddag blies het windje een geur van versgebakken hamburgers over het plein in Sint Nyk. Buiten het voor nog eenmaal geopende café stond Jacob Jellesma ze heerlijk bruin te bakken. Bij binnenkomst in de bar gingen de flesjes bier voor de ongeveer 120 cafébezoekers als zoetebroodjes over de bar. Onderwijl galmde de stem van veilingmeester Henno Hogeling door de zaal om de herinneringen aan de man te brengen.

Vinger de lucht in
De zeer diverse items werden op een scherm getoond. Het ging om zaken als barkrukken, Amstel lichtreclames, drankdispensers, kasten, een klok, dartbord, stoelen en een fotolijst met wintertafereel van De Hoeke. Bij iedere veiling ging menig vinger snel de lucht in een poging om er beslag op te leggen. Velen van de aanwezigen wilden nog graag een blijvende herinnering aan de kroeg scoren.

Oud-eigenaren achter de bar
De bargasten werden als vanouds van gerstenat voorzien door oud-eigenaren Erik en Lia Boonstra. “Voor een keer is het echt leuk, vooral nu het lekker druk is. Maar ik heb hier ook vaak genoeg gestaan met drie gasten aan de bar. Op een gegeven moment kende ik hun CAO boekjes uit mijn hoofd. Hoe belangrijk ze ook waren, het begint op een gegeven moment wel te vervelen.”, vertelt Erik.

Na de Sint Nykster Merke van 2019 besloten ze de deur dicht van De Hoeke, bij ouderen bekend als het Witte Huis. Dat was achteraf gezien maar goed ook. “Er volgenden twee coronajaren waarin we niets hadden gekund. In 2021 hebben we het pand met inventaris verkocht. Het was mooi geweest na zo’n twintig jaar.”

“Jongensdroom”
De nieuwe eigenaren werden Sjouke en Elske Bouma. Voor Sjouke kwam daarmee “een jongensdroom uit”, aangezien hij altijd al een eigen pand wilde hebben. Inmiddels woont het stel met hun kinderen alweer een paar jaar boven het voormalige café. Op steenworp afstand runnen ze hun verswinkel Tres Vers. Daar komt later dit jaar verandering in. De naam van De Hoeke is al van de gevel en met de verkoop van de inventaris komt er volop ruimte voor het vestigen van de slagers-, bakkers- en groentewinkel.

Duurste veilingitem
Het is de bedoeling dat de verbouw start in maart. “De planning is dan dat we in november de deuren van het nieuwe TresVers openen”, vertelt Sjouke terwijl hij geniet van de gezelligheid die de veiling teweeg brengt. De verkoop van het biljart zorgde voor de hoogste opbrengst. De biedingen vlogen de veilingmeester om de oren, wat de prijs prijs opdreef tot een mooi bedrag van 650 euro. Voor een opkoper aan de bar is het qua handel geen goede dag, al geniet hij onder het genot van een biertje van de gezelligheid. “Wat drank erbij en dan tegen elkaar opbieden. Tot boven de marktprijs. Dat maakt het voor mij lastig om zaken te kopen waar nog handel in zit.”

Open als verswinkel
Na afloop keek iedereen met veel plezier terug op een succesvolle maar vooral gezellige veiling. Daarmee was het goede doel, het Thomashuis in Sint Nyk, verzekerd van een nieuw harmonica schaduwdoek en “kunnen we onze nieuwe winkel nog mooier maken.” Daarmee gingen zondagavond de deuren van café De Hoeke definitief op slot, om eind dit jaar weer open te gaan voor een nieuwe toekomst als verswinkel.

Lees ook www.grootdefryskemarren.nl/nieuws/in-bedrijf/52655/sjouke-bouma-nieuwe-eigenaar-de-hoeke-in-sint-nicolaasga-mijn-jongensdroom-komt-hiermee-uit-

Oud-eigenaren Erik en Lia Boonstra achter de bar.
2024-1-28 Veiling inventaris cafe De Hoeke
Veilingmeester Henno Hogeling en Sjouke Bouma.
2024-1-28 Veiling inventaris cafe De Hoeke