Musical De Tocht is genomineerd voor beste musical van Nederland

Door: Henk van der Veer Cultuur en uitgaan
Musical De Tocht is genomineerd voor beste musical van Nederland
Musical De Tocht is genomineerd voor beste musical van Nederland Foto Lucas Kemper

LEEUWARDEN-Musical De Tocht is genomineerd voor de belangrijkste musicalprijs: beste musical van Nederland. Ze staan op de shortlist met nog twee andere musicals. Dat is woensdag aan het eind van de middag bekend geworden na afloop van de middagvoorstelling.

Het is een flinke opsteker voor de Friese initiatiefnemers, die eerder vandaag bekendmaakten dat de musical aan het eind van het seizoen stopt. “Dit is kippenvel”, zegt Foppe van der Veen, een van de aanjagers van het megaproject. “Van de bezoekers komt 70 procent van buiten Fryslân, dus dat geeft aan dat het hele land ons omarmt.”

De laatste weken konden mensen stemmen op de musical die ze de beste vinden en de drie musicals met de meeste stemmen zijn nu genomineerd. De andere twee worden woensdagavond bekendgemaakt.

Bij het Musical Award Gala op 24 april wordt de winnaar bepaald. Het gala wordt live uitgezonden op NPO. “Het publiek kan bij deze uitzending stemmen via televoting en de musical met de meeste stemmen wint”, zo legt Van der Veen uit. “Een paar jaar geleden zag ik de awards en toen dacht ik: wat zou het mooi zijn als we hier dan ook tussen zitten, en nu is het zo.”

Naast de belangrijkste musicalprijs is De Tocht ook genomineerd in twee andere categorieën: die van ‘Beste Nederlandse Oorspronkelijke musical’ en ‘Beste Decor’. Een vakjury wijst in deze categorieën de winnaar aan. Van der Veen wel een verklaring voor beide nominaties: “Onze ijsvloer is uniek en de projecties ook. En de Elfstedentocht is natuurlijk een mooi oorspronkelijk verhaal.”

300.000 bezoekers

“Voor ons voelen deze nominaties al als een overwinning.” Eerder woensdag maakte de organisatie bekend dat er niet een nieuw seizoen komt voor deze musical met een open einde. De kaartverkoop is te grillig, waardoor het te riskant is. Tot nu toe zijn er ruim 200.000 kaarten verkocht en ze hopen tot juli op 300.000 bezoekers uit te komen.

Op de vraag of er na de nominaties voor de awards misschien toch nog een kans is dat ze doorgaan, is Van der Veen stellig. “Het besluit is genomen. De kans hierop is even groot als de komst van een échte Elfstedentocht.”

Bron: Omrop Fryslân