SKS-leden nemen een belangrijk besluit om de originaliteit van de eigen skûtsjevloot te kunnen bewaken

Door: Ynte Dragt Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto: Dennis Stoelwinder

TERHERNE - De leden van de vereniging de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen hebben zaterdag 9 maart tijdens de Algemene Ledenvergadering een belangrijke stap gezet in het behouden van de veertien skûtsjes die meezeilen om het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen.

Eigenaren die wijzigingen aan skûtsjes willen aanbrengen die niet staan beschreven in het Handboek, moeten dat vooraf schriftelijk voorleggen aan het bestuur. Tijdens de jaarvergadering in De Buorkerij in Terherne stemde een meerderheid van de leden in met deze aanvulling in het Originaliteitsreglement.

Grenzen opgerekt
Het doel van deze regel is, zegt SKS-voorzitter René Nagelhout, om de vereniging in het algemeen en de meer dan 100 jaar oude skûtsjes in het bijzonder in bescherming te nemen. De Kommisje Amels die over de originaliteit van de schepen waakt, ziet hoe de grenzen van de originaliteitsregels steeds vaker worden opgerekt. “Sy wurde net of te min meinommen yn de plannen om it skûtsje oan te passen, krije gjin tiid om harren miening te jaan want it skip leit al op de werf.” Het bemoeilijkt het werk van de Kommisje Amels, aldus Nagelhout.

De voorzitter roept eigenaren en schippers op om “as hoeders fan ús erfguod mear te sjen nei it behâld fan it Fryske skûtsje, de basis fan ús feriening”.

Bron: Skutsjesilen.nl