Hilarisch stuk ‘Rêsthûs yn ûnrest’ door De Trochsetters: uitverkocht

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Afbeelding
Foto Folkert Folkertsma


BALK - Toneelgezelschap De Trochsetters zal op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari om 20.00 uur in de Treemter van Balk het hilarisch blijspel ‘Rêsthûs yn ûnrest’ opvoeren. De Trochsetters maken zich gereed voor een onrustige avond. De voorstellingen blijken zo populair te zijn, dat de vereniging enthousiast meldt dat beide avonden inmiddels uitverkocht zijn. Wie nog een kans wil maken, kan zich aanmelden op de wachtlijst bij Mous Tweewielers in Balk.

Na het succes van afgelopen jaar met twee uitverkochte avonden en een voorstelling waar nog langs over gesproken werd, was het een uitdaging op opnieuw een mooi stuk te vinden. ‘Mar dat is wol slagge’ geeft Sjoukje Altenburg aan. Zij is dit jaar de regieassistente van regisseuse Margré Deinum.

‘It stik is skreaun troch deselde skriuwer as fan it stik fan ôfrûn jier, Henk Roede. De Fryske bewurking is fan Roel Klijnstra en dat betsjut wer in soad nuvere meneuvels op it toaniel. D’r wurdt grif wer ôfgryslik lake’ aldus Sjoukje Altenburg.

Het stuk speelt zich af in een net geopend rusthuis op het platteland. Alles loopt nog niet helemaal op rolletjes, maar dat is niet zo erg aangezien er nog maar drie bewoners zijn. Een herenboer, in oude boeren hulp en een bijzondere oude vrouw. Deze karakters worden gespeeld door de Balkster bastaards: Titus Veltman, Herman Mous en Willemina de Jong.

De drie senioren kunnen rekenen op de toegewijde zuster Thea (Bertina Luimstra) enschoonmaakster Martha (Siska Lubach). De directrice (Tine Haantjes) heeft het (te) druk als manager en met haarzelf. Het rusthuis zit direct na de opening al in financiële problemen en door personeelstekorten moet het personeel twee keer zo hard werken. Hele actuele thema’s.

Het erfstuk van de oude baronesse Lutsina van Troch thoe Setten moet een hoop geld opbrengen en de financiële problemen verhelpen. Maar dan verdwijnt er ook nog eens eenhele hoop geld voor de ogen van het publiek! Dit zorgt voor nog veel meer onrust. Wie is de dader? Inspecteur de KOK, met K.O.K. (Jelle Dijkstra), heeft er de handen vol aan om uit te zoeken wie het heeft gedaan. Want iedereen is verdacht. De kans is aannemelijk dat we later zelf in het resthuis komen… hoe zou ons dat vergaan?

Voor wie nog geen kaarten heeft, maar wel naar de voorstelling wil, beide avonden zijn uitverkocht. De enige kans is nog een plekje op de wachtlijst bij Mous Tweewielers in Balk.