Oekraïens jongerenkoor treed op in RK Kerk Sint Nyk

Door: Douwe Bijlsma Cultuur en uitgaan
Oekraiens jongerenkoor geeft concert in RK Kerk Sint Nyk Foto Thewes Hoekstra
Oekraiens jongerenkoor geeft concert in RK Kerk Sint Nyk Foto Thewes Hoekstra Thewes Hoekstra

SINT NICOLAASGA - Een kleine vijftig jonge zangers en zangeressen uit de Oekrainse hoofdstad Kyiv trad de afgelopen dagen op in verschillende Noord Nederlandse plaatsen.

Het Oekraïense jongerenkoor, bestaande uit leden van jongenskoor Vognik en meisjeskoor Dzvinochok, kwam op hun tournee dinsdag langs in de RK Kerk van Sint Nyk. De kerk was goed gevuld moet toehoorders. Zo’n vierhonderd aanwezigen genoten van het concert.

Leden van het koor, dat verbleef in de zeilschool in Idskenhuizen, brachten ook een bezoek aan basisscholen in Langweer, Scharsterbrug en Sint Nyk.

Thijmen Krikke, directeur van de scholen in Langweer en Scharsterbrug, schreef naar aanleiding van het bezoek: ‘’We hadden we op ‘t Swannestee en de Brêge het genoegen een delegatie van het Oekraiens jongenskoor “Dzvinochok” en meisjeskoor “Vognyk” uit Kiev te mogen verwelkomen voor een miniconcert.De jongste leden van het jongenskoor konden uitreizen. De oudere koorleden mogen het land niet uit of zijn in het leger opgenomen.’’

Naast de scholen ging het koor ook langs in de Kuperij, de uitvalsbasis van shantykoor De Headammers. Het koor trakteerde de Oekraïense jongeren op verschillende nummers van hun repertoire. Op hun beurt konden de ‘zeelieden’ luisteren naar het zingen van het koor uit Kiev. Met name van het Oekraïens volkslied raakte menig aanwezige, met in het achterhoofd het oorlogsgeweld dat Oekraïne heeft getroffen, onder de indruk.

Oekraiens jongerenkoor geeft concert in RK Kerk Sint Nyk Foto Thewes Hoekstra
Oekraiens jongerenkoor geeft concert in RK Kerk Sint Nyk Foto Thewes Hoekstra