Een dag uit het leven van een buurtwerker: Lonneke Post

Door: Gianna Posteraro zo 31 mrt, 19:00 Algemeen
Lonneke Post, buurtwerker sport en cultuur
Lonneke Post, buurtwerker sport en cultuur

DFM - Mijn naam is Lonneke Post en ik ben buurtwerker sport en cultuur bij Sociaal Werk De Kear. Ik neem jullie mee in hoe een werkdag er voor mij zo ongeveer uitziet. Bij ons is eigenlijk geen werkdag hetzelfde, dat maakt dat ik het zo leuk en afwisselend vind. Soms komen er spontane bezoeken tussendoor, soms ben ik een hele dag onderweg en andere dagen werk ik op kantoor plannen uit. 

Sinds het begin van Sociaal Werk De Kear, nu bijna vier en een half jaar geleden, werk ik in Team Zuid met een tof team van buurtwerkers, buurtwerkers sport- en cultuur en een jongerenwerker. Zelf ben ik voornamelijk actief in Lemmer. Ik houd me bezig met onder andere buurtwerk, met het ondersteunen van inwoners die een vraag hebben, het meedenken bij goede ideeën van buurtbewoners voor hun buurt of wijk, het stimuleren van bewegen door bijvoorbeeld fittesten, inclusie en aangepast sporten.

Vandaag start ik op kantoor in Lemmer met een kopje koffie met mijn collega’s. Daarna heb ik in de ochtend een gesprek met een inwoner. Ze is hier pasgeleden komen wonen en is wel nieuwsgierig naar wat er in de omgeving te doen is en hoe ze haar netwerk kan uitbreiden. Ik ga bij haar thuis op bezoek om haar beter te leren kennen en stel vragen om erachter te komen waar haar interesses liggen. Zo kan ik deze mevrouw in contact brengen met andere inwoners die ik ken of haar attenderen op leuke activiteiten die er in het dorp en in de gemeente te doen zijn. 

Na de lunch ga ik aan de slag voor de inwonersinitiatieven. Je kan in onze gemeente subsidie aanvragen als je een goed idee hebt voor je buurt of wijk. Op dit moment zijn we in samenwerking met de gemeente en een werkgroep van inwoners druk bezig om hier een stappenplan voor te maken, zodat je in één oogopslag kan zien hoe je tot een goed plan komt. Als je daar zelf niet uitkomt, dan kun je ons als buurtwerkers vragen voor hulp en dan denken wij met je mee. 

Naast deze subsidieregeling zijn er natuurlijk nog veel meer subsidies en fondsen. Daarvoor hebben we sinds januari het ‘Fondsenboek 2024’ op onze kantoren in Joure en Lemmer liggen. Daarin staan alle bekende en minder bekende mogelijkheden voor subsidies. Ben je nog op zoek naar extra financiering? Dan kun je bij ons langskomen om het boek door te nemen. Daarnaast staan op onze website de meest voorkomende regelingen.

Als buurtwerkers werken we veel met inwoners, verenigingen en vrijwilligers samen en dan komt het soms ook voor dat we in de avond ergens aansluiten. ‘s Avonds heb ik een overleg met een werkgroep van cultuurvereniging Con Spirito Joure. Zij gaan hun aanbod uitbreiden en starten met een slagwerk- en vlaggen-/dansgroep voor mensen met een verstandelijke beperking onder de naam CS Unlimited. In samenwerking met de vereniging en cultureel ondernemer Jelle Roeper, ondersteun ik de werkgroep in dit proces. Gezamenlijk is er een projectplan geschreven en zitten zij in de fase van het werven van fondsen. De ambitie is om in april te starten met deze nieuwe groep. 

Je ziet het: mijn dag is ontzettend afwisselend. Wil je nou ook eens met me in gesprek, heb je een vraag óf heb je een goed idee voor je club of wijk? Aarzel dan niet om me een bericht te sturen. Mijn telefoonnummer is 06 51 29 11 95 en mijn mailadres is l.post@sociaalwerkdekear.nl. Ik kom graag met je in contact! 

Wat is een inwonersinitiatief?
Je hebt een goed idee en wilt dit samen met de gemeenschap uitvoeren, zoals met je buren en/of vrienden. Dat idee werk je uit in een plan en met dat plan ga je aan de slag. Soms heb je iets nodig om het idee tot een succes te maken. Je kunt denken aan een poster, een locatie of een beetje geld om het mogelijk te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld subsidie aanvragen bij de gemeente via de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven’. Het gaat daarbij om een bijdrage in de kosten. De activiteit moet mensen met elkaar verbinden. De buurtwerkers kunnen je met dit plan helpen, maar je kunt dit ook zelf regelen. Als je je plan hebt uitgevoerd, spreken we van een ‘inwonersinitiatief’.

Voor meer informatie kun je ook kijken op: https://www.defryskemarren.nl/direct-regelen/belastingen-subsidies/subsidieregeling-inwonersinitiatieven/

Voorbeelden inwonersinitiatieven
Sociaal Café Balk en Lemmer, meerdere (biologische) moes- en buurttuinen, diverse buurtbankjes, wandelgroepen, buurtdagen, een scootmobielclub in Joure, diverse kookclubs en/of eetclubs, zoals in Oudehaske, Doe Mee in Oosterzee, jeu de boules baan in Echtenerbrug, vrouwengroep in Lemmer en Mama’s café in Balk.

Tekst: Gianna Posteraro
CS Unlimited
 De buurttuin