Werk Prinses Margriettunnel jaar later klaar, pas eind 2025

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Werk aan de Prinses Margriettunnel.
Werk aan de Prinses Margriettunnel. Foto RWS

UITWELLINGERGA - Waar Rijkswaterstaat eerder de planning had om het werk aan de Prinses Margriettunnel in de A7 eind dit jaar af te ronden, laat men nu weten dat dit een jaar later zal zijn. Door tegenslagen is het herstelwerk nu pas eind 2025 klaar.

Doordat er een nieuwe bouwmethode wordt gebruikt komt men in de uitvoering van het werk steeds nieuwe “vraagstukken tegen die aanpassing van het werk vragen”, aldus RWS. Onder andere het boren en het verplaatsen van ballast in de tunnel kosten meer tijd.

Waterkelders “bijzonder complex”
Ook de waterkelders zijn complexer dan eerst gedacht. “Onder de waterkelders in de tunnel, nodig voor de opvang van regenwater, zal de bestaande fundering vernieuwd moeten worden. Omdat de ruimte in de kelders beperkt is en de capaciteit van beide kelders gedurende de herstelwerkzaamheden beschikbaar dient te blijven, wordt vanaf het wegdek in de tunnel door de waterkelder heen geboord. Tevens is uit het ontwerp naar voren gekomen dat het ballasten van deze waterkelders bijzonder complex en omvangrijk is dan eerder was voorzien. Ook dit zorgt er voor dat het herstel langer duurt dan eerder werd gedacht.”

“Wij kunnen wel meer snelheid maken, maar dan moeten we de tunnel helemaal afsluiten voor verkeer”, zegt woordvoerder Anne van der Meer van Rijkswaterstaat tegen Omrop Fryslân.

Constructiefout
In december 2022 moest de tunnel bij Uitwellingerga plotseling worden afgesloten voor het verkeer. Door een constructiefout in de jaren ‘70 kwam een van de veertig tunnelmoten omhoogkwam. Dit bleek te komen door de druk van het grondwater, waardoor meerder trekankers los waren gekomen. Er worden daarom nu 1450 nieuwe ankers geplaatst.