Televisietoren Spannenburg op lijst Jong Erfgoed?

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
De televisietoren op Spannenburg.
De televisietoren op Spannenburg. Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

SPANNENBURG - De provincie Fryslân vraagt inwoners van de provincie om bij te dragen aan een lijst Jong Erfgoed. Het gaat om markante bouw- en kunstwerken of wijken in Fryslân, die gemaakt zijn tussen 1965-2000. Eén van de bouwwerken die in aanmerking komt is de televisietoren op Spannenburg.

In een video pleit architectuurhistoricus Herman Wesselink voor het plaatsen van het bouwwerk op de Jong Erfgoed lijst. De TV toren is 118 meter hoog en daarmee het hoogste bouwwerk van Fryslân.

“Sterk beeldbepalend”
“De toren is beeldbepalend in het landschap van Zuidwest-Friesland. Je ziet hem al van kilometers afstand staan, ik heb dat als kind al fascinerend gevonden. De toren is sterk beeldbepalend.” Dat is voor Wesselink de reden om de toren te behouden en daarom op de lijst te plaatsen.

Deputearre Femke Wiersma: “Erfgoed is de basis fan it grutte ferhaal fan Fryslân. Om dat ferhaal trochjaan te kinnen oan de kommende generaasjes, moatte wy ek yn ‘e takomst oandacht hâlde foar ús erfgoed.”

Zelf bouwwerken toevoegen
Tot 6 maart kunnen inwoners hun persoonlijke verhaal vertellen bij het jonge erfgoed. Daarnaast kunnen inwoners de huidige lijst tot 25 februari aanvullen met hun jonge erfgoed van na 1965.

Stemmen
Op 6 maart start de stemfase, waarbij alle Friezen uit de gecontroleerde lijst zijn/haar top 5 kan samenstellen. Op 20 maart maakt de provincie bekend wat de top 10 is van deze lijst. Daarna komt er een route langs deze tien monumenten en een filmpje van de top drie, met een bekende Fries.

De provincie stuurt de lijst Friese jonge monumenten ook naar het rijk toe, om toe te voegen aan de Jonge Monumentenlijst.