Gemeente betaalt mee aan groene daken en regentonnen

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Afbeelding
Foto Wikimedia / Lamiot

DFM - De Fryske Marren heeft een subsidieregeling voor het aanleggen van een groen dak of het aanschaffen van een regenton. Het totale beschikbare subsidiebedrag is dit jaar verhoogd, waardoor er per maatregel meer geld beschikbaar is. Ook is het nu mogelijk om een vergoeding aan te vragen voor het afkoppelen van de regenwaterafvoer, oplopend tot 90%.

Met de ‘subsidieregeling groen en blauwe maatregelen’ kunnen inwoners van de gemeente zelf aan de slag voor het klimaat. Deze subsidie is sinds 2022 beschikbaar en nu dus uitgebreid. De uitbreiding betekent dat er meer geld beschikbaar is voor maatregelen.

“In de regeling van 2023 was de maximale subsidie voor het aanschaffen van een infiltratiemodule of een regenton €150,- per aanvraag. Dit hebben wij verhoogd naar €500,-. Wel is de aanvrager zelf verantwoordelijk voor 50% van de kosten”, laat De Fryske Marren weten.

Naast de verhoging van bijdrages vallen er ook meer maatregelen onder de uitbreiding van de subsidieregeling. Het gaat dan om het vertraagd afvoeren van hemelwater via bijvoorbeeld een groene berging, en het toepassen van een regenwaterhergebruikinstallatie om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen.

Het is mogelijk om ieder jaar een aanvraag in te dienen, bijvoorbeeld ieder jaar voor één regenton. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 2025.

Foto https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Lamiot.jpg