In 2023: 112 boetes rijden onder invloed in De Fryske Marren

Door: Douwe Bijlsma Algemeen
Afbeelding
Foto Pixabay

DFM - In 2023 werden er in Friesland 1456 weggebruikers beboet voor het rijden onder invloed. Het gaat daarbij om het gebruik van alcohol en/of drugs of medicatie waarmee je de weg niet op mag.

In De Fryske Marren werden 112 boetes voor dit vergrijp uitgeschreven. Dat komt neer op 25,4 boete per 10.000 inwoners van 15 jaar of ouder. Dit betekent een stijging van 12 boetes ten opzichte 2019.

“Veroorzaakt iemand met een slok te veel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol of drugs in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden,” legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.

Independer zocht het op basis van de meest recente cijfers van de politie.