Herfst- en periodekampioen voetbalvereniging NOK is vooral op de weg terug: “De duidelijke flow moet zich uiteindelijk gaan uitbetalen”

Door: Ynte Dragt za 3 feb, 10:15 Algemeen
Foto Ynte Dragt
V.l.n.r. Gerrit van Ee (trainer OldStars), Bennie Rienstra (clubvoorzitter) en Jacob Brandenburg (elftalleider NOK1).
V.l.n.r. Gerrit van Ee (trainer OldStars), Bennie Rienstra (clubvoorzitter) en Jacob Brandenburg (elftalleider NOK1).

OUDEMIRDUM/NIJEMIRDUM - Er zijn tijden geweest dat v.v. NOK niet was weg te denken uit de derde klasse, maar aan die glorietijd kwam een aantal jaren geleden een einde. Voor het tweede achtereenvolgende seizoen acteert de hoofdmacht uit Oudemirdum-Nijemirdum in de vijfde klasse, maar 2023 kon feestelijk worden afgesloten met een periodetitel. NOK is herfstkampioen en volop in de race voor promotie. De weg naar boven is weer gevonden en de successen lonken.

Daarnaast profileert v.v. NOK zich als een voetbalclub voor alle leeftijden en pionier op het gebied van walking football in de gemeente De Fryske Marren. Voetbal voor ouderen in Oudemirdum. Elke week traint er een groepje ‘OldStars’ bij NOK. Maar daarover verderop meer. 

Een mooie opsteker
In de laatste wedstrijd voor de winterstop pakte NOK de periodetitel dankzij een 1-4 winst tegen TOP’63 uit Oppenhuizen. “We begonnen nerveus”, vertelt clubvoorzitter Bennie Rienstra. “Met jongens van 16 en 17 jaar in de selectie is het allemaal nog even wennen. We kwamen met 1-0 achter in Oppenhuizen, maar in de tweede helft konden we de schroom van ons afgooien en wisten we uiteindelijk toch nog vrij ruim te winnen.” De periodetitel is een mooie opsteker voor NOK. Met een blik op de ranglijst zal de strijd in 5A gaan tussen NOK, HJSC en RKO. “We moesten ook winnen, anders was de eerste periode naar RKO uit Rutten gegaan.”

Wordt NOK 1 kampioen?
“Met het behalen van de periodetitel hebben we de eerste doelstelling voor dit seizoen al behaald”, zegt Rienstra. “Maar we willen meer en dat is hopelijk een kampioenschap. Die ambitie mogen we best uitspreken, toch?” Van achterover leunen is dan ook geen sprake bij NOK en met de periodetitel op zak kunnen ze het van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. “We leggen er dan ook geen druk op dat we kampioen ‘moeten’ worden”, zegt Jacob Brandenburg, al jarenlang leider van het eerste elftal. Hij maakte alles mee bij NOK. De ‘bijna-promotie’ naar de tweede klasse en ook de degradaties uit de 3e en 4e klasse. Hij vindt dat NOK ook toe is aan een stap omhoog. “Eerst maar naar de vierde klasse en uiteindelijk terug naar de derde klasse.” 

“We zitten in een duidelijke flow”
Na de magere jaren vindt Brandenburg het ‘ook wel even lekker’ dat er veel wedstrijden gewonnen worden. “Dat geeft een goed gevoel. We hebben een mooie mix van jonge spelers met iets oudere ervaren spelers. Er zit veel potentie in deze groep.” Volgens Bennie Rienstra is de sfeer ook uitstekend. “Gemiddeld achttien man op de training. We zitten in een duidelijke flow. Dat moet zich uiteindelijk gaan uitbetalen.”

Brandenburg en Rienstra zijn ook realistisch. “Dat we uit de derde en vierde klasse degradeerden was onvermijdelijk. De oudere spelers stopten of deden een stapje terug en vanuit de jeugd was er te weinig doorstroming. In de breedte konden we niet meer mee. Het was eigenlijk wachten op de nieuwe lichting.” En die manifesteert zich nu op Sportpark De Skelp, aan de bosrand van Oudemirdum.

Eigen kleedruimte voor de dames
De voetbalclub is onderdeel van de omnivereniging SV NOK, met onder dezelfde sportparaplu ook volleybal, gymnastiek en tennis. Het voetbal daarentegen is groeiende in Oudemirdum. De vereniging telt 214 leden, onderverdeeld in 122 senioren en 92 pupillen. Daar zijn de allerjongsten, de 16 kabouters van 5 en 6 jaar, nog niet eens bij opgeteld. Er zijn vier senioren- en twee veteranenteams. “Daarnaast hebben we al twintig jaar een damesteam”, vertelt voorzitter Rienstra trots. De dames hebben bij NOK zelfs twee eigen kleedboxen tot hun beschikking. Bij de laatste verbouwing is de accommodatie namelijk uitgebreid met extra kleedruimtes. Ook is er nog een 18+ dames zevental, een samenwerking met RKAVV Bakhuizen, en dit team is actief in de vrijdagavondcompetitie.

De OldStars van NOK
Trots zijn ze bij NOK ook op de allernieuwste aanwinst bij de club, namelijk de OldStars. Voetbal in aangepaste vorm voor ouderen vanaf 55 jaar, ook wel het walking football genoemd. De OldStars kennen momenteel acht enthousiaste leden, zowel mannen als vrouwen, die op vrijdagmiddag een uurtje trainen. Mogelijk komen daar binnenkort nog drie leden bij. Volgens Bennie Rienstra wordt het walking football ondersteund vanuit Sportbedrijf De Fryske Marren. Voorwaarde is dan wel dat je een trainer moet hebben en daarvoor is de 69-jarige Gerrit van Ee aangetrokken. Rienstra en Van Ee kwamen elkaar nota bene tegen bij de bakker in Oudemirdum en zo ging het balletje rollen en dat doet het nog steeds. Van Ee was 35 jaar geleden al jeugdtrainer bij NOK en eenmaal terug in Oudemirdum voelde hij er wel wat voor om weer iets voor de voetbalclub te doen. “Stilzitten past ook niet echt bij mij”, zegt hij.

Voor walking football gelden andere regels, dus moest Gerrit van Ee eerst op cursus om de benodigde trainingspapieren te behalen. Van Ee: “Je zag dat de oud-voetballers duidelijk moesten wennen aan deze vorm van voetbal. Achter de bal aanrennen hoeft namelijk niet meer bij de OldStars. Maar ondanks dat is het fanatisme er nog altijd. Dat is van alle leeftijden.” Rienstra en Van Ee vinden walking football echt een aanwinst voor het voetbal in het algemeen. Van Ee: “Na de 45+ houdt het voetbal in feite op, maar nu heb je de mogelijkheid om ook op oudere leeftijd, in een aangepaste vorm, je favoriete sport te beoefenen” 

Sociaal aangelegenheid
Volgens Rienstra is het zeker ook een sociale aangelegenheid. “Bewegen voor ouderen met een stuk gezelligheid erbij.” Na een uur trainen is er nog even een nazit in de kantine en zelfs het slechte weer van de laatste tijd deerde de OldStars niet. “Ook als het regende stonden we er gewoon”, zegt Van Ee. “Het geeft wel aan hoeveel plezier we eraan beleven.” Bij NOK hopen ze dat andere voetbalclubs in de omgeving het walking football ook oppakken. “Wie weet kan er in de toekomst dan een toernooitje georganiseerd worden.”

Uitbreiding trainingsveld
Van kabouters tot OldStars, bij NOK is actief voetballen mogelijk voor iedereen, zeg maar van 5 tot 85 jaar. Daarnaast heeft NOK de luxe van veel vrijwilligers binnen de vereniging. “En anders is de bereidwilligheid om even iets voor de club te doen altijd groot”, vindt Bennie Rienstra. Dat is de kracht van v.v. NOK, waar momenteel het trainingsveld wordt uitgebreid. De tennisafdeling kan twee banen missen en de voetballers hebben meer ruimte nodig. Zo lossen ze dat op in Oudemirdum-Nijemirdum, bij de omnivereniging SV NOK.

Tekst: Ynte Dragt

Foto Ynte Dragt
Tekst: Ynte Dragt