De Koevoet is zoveel meer, Smûk, ruimte en rust aan het water

Algemeen
 Feest de Koevoet
Feest de Koevoet Foto: Douwe Bijlsma

TEROELE - Dwars door de weilanden over een lange weg kom je vanuit Idskenhuizen in Teroele. Hier verstopt vind je een verrassend groot levendige plek: recreatiebedrijf de Koevoet. Met als basis de prachtige authentieke Friese koprompboerderij aan het meer De Kûfurd.

Je kunt hier genieten van Friesland op zijn best. Zo is er een haven, een camping, zijn er tien appartementen en in de zomer is er een terras aan het water. Het hele jaar kun je samenkomen in het havencafé op de oude hooizolder. Rond de open haard, onder het genot van een drankje met op de achtergrond pianomuziek, onstaan echte gesprekken. Heb je iets te vieren, wil je een teamuitje houden of inspiratie op doen kom dan naar het havencafé van De Koevoet. 

We worden ontvangen door Nelly Zuidam, terwijl broer Niels druk aan het werk is op het terrein. Ze geeft direct het prachtige boek ‘De Koevoet 50 jaar’ dat ze hebben laten maken ter ere van het vijftigjarig jubileum van het bedrijf. Een boek dat vol staat met vijftig jaar geschiedenis. Over zowel de familie als van het bedrijf. Met persoonlijke verhalen en vooral veel foto’s. Samen met haar broer is Nelly sinds 2014 eigenaar van De Koevoet. Zij namen het stokje over van hun moeder Agnes Galama die in 1969 met haar toenmalige man als beheerdersechtpaar werd aangesteld en het bedrijf heeft opgezet. Een paar jaar later, na haar scheiding is hun moeder Agnes met de kinderen gebleven en heeft ze het bedrijf gemaakt tot wat het nu is. Met wat aanpassingen, want als alleenstaande moeder een groot bedrijf runnen is niet niets. Belangrijk puntje voor Agnes is dat er kaas en vleesfondue op het menu komt te staan.

It’s al in the family
De kinderen groeien hier op, Niels is er zelfs geboren en noemt zich een echte ‘Koevoeter’. Naarmate de kinderen ouder worden helpen ze hun moeder mee in het bedrijf. Wanneer Nelly communicatie gaat studeren in Utrecht en daar een bestaan opbouwt, blijft Niels op het erf wonen met zijn vrouw en kinderen. Wanneer Nelly jaren later, in 2012, terugkeert naar Friesland, wil ze ook graag weer bij De Koevoet werken en zo komt alles weer samen. Op de vijfenzeventigste verjaardag van Agnes nemen Nelly en Niels het bedrijf over en nog steeds woont Agnes er, binnenkort in de inmiddels bijgebouwde mantelzorgwoning. Niels woont nog steeds met zijn vrouw op het terrein, de kinderen zijn inmiddels het huis uit.

Het Koevoetgevoel
De samenwerking tussen broer en zus gaat heel organisch. De taakverdeling is duidelijk. Nelly richt zich vooral op de communicatie, administratie en het netwerken, waar Niels vooral bezig is met onderhoud en behoud van het terrein. Het recreatieterrein bestaat uit een haven, een gezellig kommetje met gras er omheen waar campers en caravans kunnen staan. Verder is er een camping met vaste plekken en een tentenveld. In de zomer kun je hier genieten op het terras aan het water. Je meert aan of je komt langs met de fiets of auto. In de zomer staat er een bord bij de weg. Zodat mensen die er langs komen weten dat ze open zijn. Er zijn tien compacte appartementen in de voormalige stal van de boerderij. Ze zijn geschikt voor twee tot zes personen. Deze kun je het hele jaar door boeken. Hier kom je tot rust. Ook kun je als bedrijf hier een teamuitje organiseren, samen zeilen, lekker eten en slapen. Alles wordt verzorgd en de beste ideëen ontstaan vaak als je niet aan het werk bent. “Als de hele parkeerplaats vol staat en je verder loopt naar de haven, dan hoor je mensen vaak zeggen: ‘wat is het hier mooi, en waar zijn al die mensen gebleven’?” Doordat ieder verspreid over het terrein zijn plekje heeft, vind je de mensen niet terug en komen de mensen daar ook echt tot rust. Dat is het Koevoetgevoel. Smûk, ruimte en rust aan het water.

Open haard verbindt
We zitten inmiddels in het gezellige havencafé met als stralend middelpunt de ronde open haard. Deze nodigt echt uit om bij te gaan zitten. Je kunt hier goede feestjes vieren. Zoals verjaardagen, trouwjubilea of andere mooie momenten die aandacht verdienen in het leven. De piano staat altijd klaar om op bespeeld te worden. Lijkt het je niet heerlijk om hier in de winter binnen rond het vuur te zitten barbecueën? Of je marsmellow in het vuur te steken? Doordat er appartementen zijn, kun je de gasten ook laten overnachten na het feest. Dan heb je een complete belevenis en kun je de volgende dag bij het ontbijt nog even lekker napraten over de avond ervoor.

Samen aan de fondue
De ruimte is aangekleed met allemaal authentieke vondsten en cadeau’s, zoals klompen, een vogelkooi, mooie watersportgerelateerde schilderijtjes en een touwknoopbord. Het rieten dak en de houten balken maken de sfeer compleet. Nog steeds staat de kaas en vlees fondue op het menu. “Mensen komen hier speciaal voor terug”, zegt Nelly. Het vlees komt van de lokale slager. Verder staat er een goede biologische gehaktbal op het menu. “Bier uit de streek, is ook belangrijk”, lacht ze. “Denk aan Us Heit, Grutte Pier en natuurlijk Beerenburg en als mensen vragen naar limoncello, vertel ik dat we de Friese versie schenken: dikke citroen van Weduwe Joustra.” Ook met oud en nieuw is het havencafé geopend. Dan luiden we samen met de gasten die in de appartementen verblijven, met een barbecue het nieuwe jaar in.

Heb je binnenkort wat te vieren, te vergaderen of wil je een teamuitje organiseren? Informeer dan naar de mogelijkheden. In de winter is het havencafé op afspraak geopend voor groepen vanaf twintig tot maximaal vijftig personen. Wil je er even tussen uit, de appartementen zijn de hele winter door te boeken. Kijk op de website: www.dekoevoet.nl en ervaar samen het koevoetgevoel!

Feest de Koevoet
Feest de Koevoet
Feest de Koevoet